Mit kerestek egyenruhás tábornokok a Fidesz pártrendezvényén?!

közélet politika

A rendszerváltás óta először használtak idehaza pártrendezvény díszleteként egyenruhába öltözött katonatiszteket. Vadai Ágnes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke, a DK frakcióvezető-helyettese ezért kezdeményezi a Honvédelmi Bizottság azonnali összehívását, és írásbeli kérdéssel fordul a miniszterhez, hogy kiderüljön: ki adott engedélyt arra, hogy a Magyar Honvédség tábornokai az egyenruhát meggyalázva egy pártrendezvényen parádézzanak?

– A kormányfő azt hitte, hogy a díszegyenruhák társaságában hitelesebbnek tűnik a mondanivalója. Ezért vezényelhették ki Orbán Viktor évértékelésére a honvédség mai vezérkarát, illetve a korábbi főtiszteket is – nyilatkozta a Hírklikknek az egykori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc. A szocialista politikus úgy látja, hogy még az alkotmány is tiltja, hogy a katonai vezetők politikai rendezvény résztvevői legyenek. Orbán évértékelőjétől csak néhány főtiszt maradt távol. A legharcedzettebbek a kihízott egyenruhájukra hivatkozva, nem vettek részt a Fidesz által szervezett politikai rendezvényen.

 A rendszerváltás óta érvényesülő konszenzus, hogy katonákat nem hívunk pártpolitikai rendezvényre. Még akkor sem, ha maga a miniszterelnök beszél. Itt tehát arról van szó, hogy Orbán felrúgott egy több évtizedes konszenzust, és törvényszegésre kényszerített néhány főtisztet

– mondta Juhász Ferenc.

Vadai Ágnes szerint Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnökök, valamint Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán és Korom Ferenc tábornokok a Fidesz pártalapítványának rendezvényére katonai egyenruhájukban ültek be, szégyent hozva ezzel magukra, és méltatlanná válva választott hivatásukhoz és katonai esküjükhöz.

– Az észak-koreai pártkongresszusok képeit idéző akciójukkal ezek a tábornokok egyszerű pártkatonává züllöttek,

elfeledve azt, hogy ők a haza egészének, nem pedig a Fidesznek a szolgálatára esküdtek fel annak idején. Szégyen, hogy az Orbán-rezsim tizedik évében ez megtörténhetett! – mondta a DK-s politikus.

Nem reagált a Népszava megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium, így nem derült ki, hogy  ki és miért engedélyezte, hogy a magyar hadsereg több vezetője is egyenruhában hallgassa Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét.

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjét a helyszínen katonai egyenruhában hallgatta Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke, továbbá több más nyugalmazott hadvezető. A kormányfő beszédében utalt rá: ők invitálták a katonákat, akik elfogadták a meghívást. Csakhogy kérdéses, ott lehetettek-e egyáltalán a katonák egyenruhában. Az 1993-as honvédelmi törvény ugyanis kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Bár neve alapján a miniszterelnöki évértékelő kormányrendezvénynek tűnik, valójában nem az. Az eseményt ugyanis a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezi.

Forrás: Újpesti Hírmondó, Népszava, Hírklikk
Fotó: Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük