Át nem adott Facebook-oldalon hőbörög a Fidesz a kerületi táborok miatt, az önkormányzat tényekkel válaszolt

önkormányzat

Az előző városvezetés által közpénzzel kitömött és felhizlalt, majd át nem adott Újpest-Káposztásmegyeriek Facebook-oldalon tette szóvá a Wintermantel Zsolt vezette újpesti Fidesz, hogy emelkedtek az étkezési árak a kerületi táborokban. Válaszul az önkormányzat részletes, tényeken alapuló közleményt adott ki.

A cikkből kiderül, hogy Újpest Önkormányzata önként vállalt feladatként látja el az újpesti gyermekek táboroztatását, ezzel közreműködik a gyermekes családok számára a nyári szünidő tartalmas, programokban gazdag eltöltésének biztosításában, és étkeztetést is nyújt.

A költségek nagy részét a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat vállalja, mintegy 62 millió forint összegben 5 héten át, amivel továbbra is az önkormányzat finanszírozza a gyermekek szakképzett felügyeletét ellátó pedagógusok bérét, az utazást biztosító klimatizált buszok bérlését, valamint a belépőket a különböző tábori programokra (Normafa síoktatás, Normafa kirándulás, Leányfalusi strand, Szentendre Skanzen, UKK Mozi, Visegrád Mogyoró-hegy kirándulás, visegrádi Fellegvár látogatás). Mindezek mellett a gyermekek a hét során 9 sportággal (atlétika, röplabda, torna, szertorna, labdarúgás, taekwando, karate, boksz, judo), művészetekkel is megismerkedhetnek és különböző egészségfejlesztő programokon, továbbá kézműves foglalkozásokon vehetnek részt – írja az önkormányzat.

A korábbi évekhez hasonlóan a szülőknek idén is kizárólag az étkezést kell kifizetniük. Ám az önkormányzat itt is 100%-os hozzájárulást biztosít a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülőknek; valamint 50%-ot a három, vagy több gyereket nevelő család és a tartós beteg gyermeket nevelő, vagy SNI-s gyermeket nevelő szülőknek. Az étkezés teljes összegét tehát csak a kedvezményben nem részesülőknek kell finanszírozni. – részletezik a közleményben.

Mint írják, 2023-ban az inflációt követve a szolgáltató adta meg a nyári gyermekétkeztetési árakat (napi 3x-i étkezést biztosítva). Az emelés oka az országunkat sújtó – egyetlen környező országban sem tapasztalható – 37,9%-os élelmiszerinfláció. Bár azt gondoljuk, hogy ez nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen ezt mindenki tapasztalja hétköznapjaiban, amikor vásárlásra kerül sor. Aki esetleg más táborban is gondolkozik, az pontosan láthatja, hogy ezért az étkezési díjért ilyen gazdag és minőségi programokat a szülők a magyar piacon nem találnak. Ez a tábor önkormányzati hozzájárulás nélkül 65-70.000 Ft/hét/fő önerőt jelentene reálisan.

Lényegében tehát a Wintermantel Zsolt által irányított újpesti, kormányközeli oldal szerkesztői, vagy lehet, hogy maga az expolgármester, úgy gondolja, hogy a feljebb felsorolt programok, foglalkozások, napi három étkezés, költségek kevesebb, mint 15 ezer forintért egy hétre felbáborítóan soknak számítanak.

Javasoljuk, hogy menjenek el egy gyors bevásárlásra, ahol csak a legalapvetőbb élelmiszereket vásárolják meg és nyomban megváltozik a véleményük, amikor szembetalálják magukat az Európa-bajnok inflációval.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük