Minden huszadik első osztályos diáknak évet kell ismételnie idén

oktatás

Csaknem ötezer első osztályos diáknak kell évet ismételnie idén, ami az elsősök több mint öt százalékát jelenti. Bár a Központi Statisztikai Hivatal első körben nem tette közzé az erre vonatkozó számokat, a Népszava külön rákérdezett. A lap szerint egy viszonylag új kormánydöntés állhat a háttérben.

Tovább emelkedett az évfolyamismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022–2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében – közölte a Népszava megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A KSH minden évben közzéteszi a részletes oktatási adatokat, amelyben szerepelni szokott az évismétlők aránya, de idén ez kimaradt. A 2021–2022-es tanévben az évet ismétlők aránya az első osztályban még csak 4,6 százalék volt. A közzétett adatokból kiderült az is, hogy a 2022–2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki.

Ennek hátterében a lap szerint egy 2020-as szabályozás állhat, mely szerint hatéves kortól mindenki tanköteles, ezt pedig csak egy bürokratikus eljárással lehet halasztani. Míg korábban a szülők és az óvodapedagógusok dönthettek arról, hogy a gyermek iskolaérett-e.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük