A Fidesz-szavazók közel kétharmada is elfogadhatatlannak tartja a sajtó politikai kézivezérlését

média

Szomorú tendencia, hogy a média politikai befolyásolása lényegében elfogadottá vált Magyarországon – állapítja meg a Mérték Médiaelemző Műhely legfrissebb kutatása. A Medián Közvéleménykutató Intézettel közösen készített elemzésük szerint a megkérdezettek igen rossz véleménnyel vannak a sajtóról, a válaszadók negyede érzi csak úgy, hogy a magyar médiából jól lehet tájékozódni. Ebből adódóan a válaszadók 75 százaléka állította, hogy a magyar sajtó elfogult és az egyik politikai oldal véleménye mindig nagyobb hangsúlyt kap, mint a másiké. A Mérték-Medián kutatások 10 éves sorozatát tekintve ez az arány 2020 óta lényegében már nem változott.

A politikai oldalak befolyásának kérdését tovább bontva egyértelművé vált, hogy a válaszadók szerint a Fidesznek van nagyobb befolyása: elsöprő arányban, 88 százalékban gondolják így. A magas arány annak tulajdonítható, hogy ebben a kérdésben kialakult egyfajta társadalmi konszenzus – hangsúlyozzák az elemzők. Még a Fidesz-szavazók 76 százaléka is érzékeli a kormánypárt befolyását, az ellenzéki szavazók pedig szinte maradéktalanul így gondolják (98 százalék).

A kutatás kitért arra is, hogy a válaszadók mit gondolnak a média befolyásolásáról, és az eredmények némileg meglepőek. A teljes népesség 21 százaléka valamilyen szinten elfogadhatónak tartja, hogy politikai szereplők beleszóljanak egy újság tartalmába, és a megkérdezetteknek csak a fele gondolja úgy, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem elfogadható.

A kutatás egyébként meglehetősen realistán ítéli meg a közvetlen politikai befolyás jelenlétét a magyar médiában: a teljes népesség 63 százaléka szerint nagyon jellemző, további 31 százalék szerint előfordul a politikai befolyás és mindössze 1 százalék gondolja úgy, hogy ez soha nem fordul elő. A politikai polarizáció jól látható ennél a kérdésnél is: az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége (82 százalék) szerint ez nagyon jellemző, míg a kormánypárti szavazók körében csak fele ennyien (41 százalék) gondolják ugyanezt. Feltűnő, hogy a diplomások sokkal inkább tartják „nagyon jellemzőnek” a politikai befolyást (77 százalék), mint az alacsony iskolai végzettségűek (47 százalék).

A kutatás szerint a legmegbízhatóbb hírforrás az RTL, amit a HVG és a Telex követ, míg a lista alján az Origo, a TV2, a megyei lapok és az M1 szerepel. Az átlagos hitelességi értékek mögött azonban nagyon komoly különbségek láthatók pártpreferencia szerint: gyakorlatilag teljesen ellentétesen ítélik meg a médiamárkákat a kormánypárti és az ellenzéki szavazók. Ez is igazolja azt a gyakran emlegetett mondást, amely szerint Magyarországon a két nagy politikai oldal szavazótábora teljesen más világban él – írják az elemzők.

Forrás: Média1.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük