Megjelent Tucker Carlson exkluzív interjúja Putyinnal, Orbán Viktor és Kárpátalja is szóba került

Külföld

Múlt héten Tucker Carlson, a Fox News egykori riportere a múlt héten Oroszországba utazott. Először csak találgatni lehetett, hogy mi okból, majd később kiderült, azért repült Moszkvába, hogy exkluzív interjút készíthessen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai újságíró állítása szerint szerkesztetlenül, magyar idő szerint éjfélkor tette közzé az interjút, amelyben az orosz elnök kendőzetlenül beszélt Kárpátaljáról és Orbán Viktor miniszterelnök is szóba került. – írja az ATV.hu.

„Ukrajna mesterséges állam, amely Sztálin akaratából jött létre”, megkapva román és magyar területeket is”

– jelentette ki az interjú egy pontján Vlagyimir Putyin az amerikai riporternek, amit a Telex idézett. Majd közbekérdezett Tucker Carlson, aki arra volt kíváncsi, hogy „Magyarországnak megvan a joga, hogy visszavegye a területeit, és más országok is vissza kell hogy térjenek az 1654-es határokhoz?”. Majd ehhez hozzátette Carlson, hogy 1654-ben a mai Oroszország jelentős része Lengyelországé volt, Ukrajna nagy része is, míg a mai Szentpétervár területe Svédországé volt. Nem is beszélve arról, hogy Magyarország is eléggé megosztott volt.

Erre az orosz elnök azt válaszolta, nem tudja, hogy vissza kellene-e menni 1654-ig, „de a sztálini rezsimet ismerve, amelyet az emberi jogok és más országok jogainak megsértésével vádolnak, ebben az értelemben elmondható, hogy igen, ha nem is beszélünk arról, hogy erre joguk van, de legalábbis érthető lenne ez az igény”.

Majd Carlson megkérdezte Putyintól, hogy mondta-e valaha is Orbán Viktornak, hogy Magyarország megkaphatja-e Ukrajna egy részét.

„Nem mondtam soha, egy szóval sem. Erről soha nem is beszéltem. De tudom, hogy a magyarok, akik ott élnek, vissza akarnak térni a történelmi területekhez” – jelentette ki az orosz elnök, aki ezután egy személyes élményét mesélte el Kárpátaljáról, ami a 80-as években történt. Mint mondta, akkoriban egyszer Beregszászon járt, ahol oroszul és egy számára érthetetlen nyelven voltak kiírva a települések nevei, de kiemelte, nem ukránul. Majd népviseletbe öltözött embereket látott, akkor tudatosult benne az, hogy Kárpátalján magyarok élnek, akik mindvégig megőrizték nemzeti öntudatukat és a nyelvüket.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük