Rátaláltak Mátyás király csontjaira? 900 ember maradványaira bukkantak, köztük lehet a reneszánsz magyar uralkodó is

közösség

Már 2021-ben is érkeztek hírek arról, hogy a székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő csontkamrában temérdek emberi maradványra leltek, viszont több mint 550 feltérképezetlen csontból kell mintát venniük a kutatóknak. Tudományos konszenzus van arról viszont, hogy a csontok között a legendás magyar uralkodó földi maradványai is megtalálhatóak. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének elmondása szerint a fehérvári osszáriumban kb. 900 csontot őriznek, amelyeknek a DNS-eit és örökítőanyagát vizsgálják, egyes maradványok esetében feltérképezték a teljes genetikai állományt is. A maradék leletek esetében arra számítanak a kutatók, hogy meg fogják találni Mátyás királyunk maradványait. 

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.

Világviszonylatban is gyorsnak számít a DNS genetikai információinak meghatározása. Azt nem tudjuk, mikor bukkanunk Mátyás földi maradványaira, lehet, hogy már a második csont vizsgálatakor, de megeshet, hogy a 400. csontváz esetében”

– idézi a minisztert a Ripost

Mondanunk sem kell, óriási felfedezés lenne az egyik legmeghatározóbb uralkodónk csontjainak fellelése. Az azonosítási folyamatról megtekinthetsz egy érdekfeszítő videót alább. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük