Népszava: Novák Katalin kitüntetett egy református lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát

közélet

Annak ellenére kapott köztársasági elnöki kitüntetést a kegyelembotrány miatt múlt héten lemondó Novák Katalintól Bödecs Pál, a Kiskunhalasi Református Egyházközség vezetője, hogy az egyházközségnek vissza kellett fizetnie 62 millió forint normatívát, amelyet jogosulatlanul használt fel – erről egy 2021-es könyvvizsgálati jelentésre hivatkozva számolt be a Népszava.

Bödecs tavaly augusztus 20-án vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, az indoklás szerint „kimagasló tevékenysége elismeréseként”. Történt ez annak ellenére, hogy a két évvel korábbi jelentés szerint az egyházközséghez tartozó Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumot és Kollégium működésének biztosítására kapott pénzt az egyházközség saját működésére használta fel az iskola helyett. A gimnázium igazgatóját, Varga Juditot (aki csak névrokona a szintén a kegyelembotrány miatt visszavonuló exminiszternek) pedig annak ellenére váltotta le 2022-ben, hogy belső támogatottsága 85 százalékos volt a Népszava szerint.

Arról nincs hír, hogy mire használta fel a támogatást az egyházközség, de a Bödecs javaslatára alapított és általa vezetett Halas Rádió 59,8 millió forintot kapott az egyházközségtől 2013 óta. A rádió mögötti cég ráadásul egy jégpálya üzemeltetését is feladatául kapta, amelyet az egyházközség és a kiskunhalasi önkormányzat közösen finanszírozott, a pálya azonban mindössze néhány hónapig működött.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük