Miért lehet még mindig a letartóztatott Schadl György a végrehajtók elnöke?

közélet

Répássy Róbert elmagyarázta: a hatályos jog szerint a tisztség nem szűnik meg automatikusan azzal, ha a végrehajtót felfüggesztik a szolgálatból.

Keresztes László Lóránt nem értette, miért lehet jelenleg is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a súlyos korrupciós vádak miatt letartóztatott Schadl György. Az LMP politikusa ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Varga Juditnak. Felidézte az igazságügyi miniszternek, hogy a sajtóinformációk szerint már 16 gyanúsítottja van a Schadl György és Völner Pál nevéhez köthető korrupciós ügynek, noha Schadl letartóztatásban van, továbbra is rekord mértékű profitot termel feleségével közös végrehajtói irodája – írja a 24.hu.

Az ellenzéki politikus ennél is felháborítóbbnak tartja, hogy továbbra is Schadl György a kar elnöke, ezért erre magyarázatot várt a minisztertől. Varga Judit helyett az a Répássy Róbert államtitkár válaszolt, aki éppen az ügyészség által hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított, ezért lemondott Völner Pált váltotta a poszton.

Szerinte a hatályos jog szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének tisztsége nem szűnik meg automatikusan a végrehajtói szolgálatból történt felfüggesztés eredményeként.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezései alapján az MBVK hivatali szervének vezetője a szolgálatból azonnal felfüggeszti a végrehajtót, ha olyan közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt, amely öt évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyeget.

Schadl György végrehajtói felfüggesztése a kar honlapján megtalálható információ szerint megtörtént, a felfüggesztés az annak alapjául szolgáló büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart.

A törvény alapján, a kar egyetemi jogi végzettséggel, jogi szakvizsgával rendelkező végrehajtó tagja elnökké megválasztható, kivéve, ha kari tisztségtől való megfosztás, vagy pénzbírság fegyelmi büntetés hatálya alatt áll – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük