Közvetlen államfőválasztást követel a Demokratikus Koalíció

közélet politika

A Demokratikus Koalíció (DK) új politikai kezdeményezést indított, amely arra törekszik, hogy a magyarországi köztársasági elnököt közvetlenül az állampolgárok válasszák meg, eltávolodva a jelenlegi gyakorlattól, ahol az Országgyűlés dönt a pozíció betöltőjéről. A párt ezzel szakítana a múltbeli gyakorlattal, amely szerint a miniszterelnök, jelen esetben Orbán Viktor, jelentős befolyást gyakorolt a köztársasági elnökök kiválasztására.

A DK álláspontja szerint Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökének kinevezésében Orbán Viktor miniszterelnök játszott kulcsszerepet, de ezek a választások nem mindig bizonyultak sikeresnek. Két elnök esetében a hivatali idő lejárta előtt politikai bukás következett be, míg a harmadik elnök tevékenységét széles körben csak formálisnak tekintették, aki nem töltötte be a köztársasági elnök szerepét teljes mértékben.

A DK által javasolt változtatások célja, hogy a jövőben az állampolgárok közvetlenül dönthessenek a köztársasági elnök személyéről, amely módszer Európa több országában is jól működik. A párt azt tervezi, hogy a következő köztársasági elnök választását 2024. június 9-én rendezzék meg, egyidejűleg az európai parlamenti és önkormányzati választásokkal, ezzel is csökkentve a választás költségeit.

Dobrev Klára, a DK prominens politikusa, Facebook-oldalán keresztül jelentette be a kezdeményezést, hozzátéve, hogy párhuzamosan aláírásgyűjtés is indul a közvetlen köztársasági elnökválasztás támogatására. A cél, hogy minél több magyar állampolgár álljon a javaslat mögé, és közvetlenül befolyásolhassa az ország következő államfőjének kiválasztását.

A kezdeményezés jelentős vitát és politikai diskurzust várhatóan generál a magyar társadalomban és a politikai életben, különösen a jelenlegi politikai rendszerben uralkodó gyakorlatok fényében. A DK reményei szerint a közvetlen választás lehetősége erősíteni fogja a demokráciát Magyarországon, és nagyobb hatalmat ad az állampolgároknak a politikai döntéshozatalban.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük