Az Isztambuli Egyezmény azonnali ratifikálására szólította fel az EP Magyarországot

közélet Külföld

A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény azonnali ratifikációjára szólította az Európai Parlament Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Bulgáriát – írja az Euractiv.

Az Euractiv szerint magyar kormány álláspontja az egyezménnyel kapcsolatban meglehetősen összetett, a dokumentummal szembeni „dezinformációs kampányok” miatt pedig az egyezmény a visegrádi országok körében is kényes politikai témának számít.

A KDNP tavaly májusban a ratifikáció elutasításáról szóló politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be a magyar Országgyűlésnek, mivel a párt szóvivőjének akkori nyilatkozata szerint a dokumentum egyebek mellett a „destruktív genderelméletet” propagálja, illetve a párt szerint előírná a genderalapon adott menedékjogot.

Az egyezményről tartott csütörtöki európai parlamenti vitában Járóka Lívia, a Fidesz képviselője elmondta: egyetértenek ugyan a célkitűzésekkel, de az egyezmény kitételeinek kötelezővé tétele „megosztó, mert olyan ideológiailag vezérelt elemeket tartalmaz, amelyek elfogadhatatlanok azoknak a keresztény elveket valló konzervatív közösségeknek, akik többek között az EP tagjai is”.

Magyarország „nem dokumentumok ratifikálásban, hanem a tettekben” hisz – idézte Járóka Líviát az Euractiv.

Ezzel szemben Dr. Bősz Anett ma Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „a nők elleni erőszak visszaszorításának kötelessége nem politikai vitatéma. A módszerről kellene egyeztetni. A kormánypártok álláspontja ebben azért cinikus, mert azt állítják: a célokkal egyetértenek, de nem az egyezmények, hanem a cselekvés hívei. A családon belüli erőszak áldozataival fogalalkozó civilek és jogászok ennek épp az ellenkezőjét mondják. Az a helyzet, hogy nem a gender kifejezés miatt nem ratifikálja a jelenlegi magyar kormány az egyezményt, hanem azért, mert az valódi cselekvésre kötelezné hazánkat.”

Borítókép: Demonstráció a nők elleni erőszak napján Isztambulban   –   Szerzői jogok  Kemal Aslan/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük