Még több önkormányzattól von el pénzt a kormány szolidaritási hozzájárulásként

gazdaság Kormány önkormányzat

A Pénzügyminisztérium nyíltan beismerte, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem az állami költségvetésbe öntik, írja a Népszava.

A tárca válasza szerint a szolidaritási hozzájárulás a kiemelkedően gazdag önkormányzatoktól származik, akik segítik a rászorulókat, azonban a pénz valójában az államhoz kerül.

2023-ban 724 önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie, és bár a Pénzügyminisztérium azt állította, hogy csak Budapest nem teljesítette ezt a kötelezettséget, valójában a főváros is befizetett 58 milliárd forintot.

2024-ben 848 önkormányzattól várják a hozzájárulást, ami 310,6 milliárd forint bevételt jelent. Ezt az összeget az állam nem osztja vissza az önkormányzatoknak, hanem azok költségvetési támogatásába kerül.

„A szolidaritási adó bevezetése óta titkolja a kormány, hogy pontosan mire, és főleg milyen szempontrendszer alapján támogatja így a rászoruló önkormányzatokat. Senki sem tudja, hogy ez a pénz valóban a szegényebb települések támogatására megy, vagy esetleg reptérvásárlásra, vagy éppen a Vodafone megvételére” – választolta a lapnak Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

A parlamentben többen is próbálkoztak információt szerezni a témában, de a válaszadók rendre kibújtak alóla. A közérdekű adatigénylésnek azonban megvannak a maga szabályai, ami köti a válaszadót. Ebben bíztunk, és láthatóan nem fölöslegesen. Kiderült: a király tényleg meztelen, a szolidaritási adó semmi más, mint az állam zsebének kitömése. – tette hozzá a DK-s politikus.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük