Akár 40 százalékkal is drágább lehet idén a húsvéti sonka, mint tavaly

gazdaság

Lesz elég sonka húsvét előtt a boltokban, az ára azonban riasztó lehet – írja az Index. A lapnak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt nyilatkozta: a különböző sonkakészítmények átlagosan 35–40 százalékkal – követve az általános élelmiszer-infláció mértékét – kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor.”

Neubauer Katalin szerint azért „csak” ekkora lesz a drágulás tapasztalható mértéke, mert a kereskedők inkább kisebb árréssel kalkulálnak, a még elrettentőbb árakat elkerülendő. „Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést áthárítanák a fogyasztókra, akkor akár 50–60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben” – tette hozzá a főtitkár.

Neubauer szerint a magyar üzletek a hazai beszállítók termékeit részesítik előnyben, a nemzetközi láncoknál azonban nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése.

A lap felidézte: a GfK Piackutató Intézet adatai szerint 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt tavaly húsvétkor. Ez háztartásonként 2,5 kilogramm.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük