A budapestieken csattan a kormány ostora

Budapest gazdaság hulladék Kormány

Fojtogatóan szűk kényszerpályára szorította a fővárosi önkormányzatot a járvány és a kormány – olvasható ma reggel a Népszava oldalán. Mindez együtt 86-90 milliárddal csökkenti a város büdzséjét – figyelmeztetett Karácsony Gergely főpolgármester december közepén. Akkor még abban bízott, hogy „meg tudják védeni a budapestieket attól, hogy a városra pakolt terheket ne nekik kelljen viselniük”, ne csökkenjen a közszolgáltatások színvonala. Ezt a célt szolgálja az öt fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég – Főkert, Budapesti Temetkezési Intézet, Főkétüsz, FKF és a Főtáv – összeolvasztása is a bécsi Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Csakhogy azóta kiderült, hogy ez nem elég. Köztisztasági feladatokra például csaknem 1,4 milliárd forinttal kevesebb jut az idén. Így az utcai kukák ürítésére se jut elég pénz.

A tavaszra megvalósuló közműcég-összevonástól 800 milliós kiadáscsökkentést remél a főváros, csakhogy a társaságoknak idén ennél sokkal többet, összesen 4 milliárd forintot kell kigazdálkodniuk. A főváros ugyanis a pénzhiány miatt kevesebb közszolgáltatást tud megrendelni – ismerte el szintén a Népszavának adott korábbi interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A példák között az utcasöprést is megemlítette. Akkor még zajlottak a filléres egyeztetések arról, hogy miképpen férnek be a cégek a szűkített költségvetésükbe. Kiss Ambrus úgy vélte, hogy a keretek emelésére az év közben sort keríthetnek, ha a vártnál jobban alakulnak az iparűzési adóbevételek.

A kormány azonban karácsony előtt bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik (valójában 1 százalékban maximalizálják) a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, amely az önkormányzatok mesze legjelentősebb forrása. Budapest ebből származó bevétele a G7 online portál számításai szerint 10,7 százalékkal csökken. Márpedig Kiss Ambrus az idei költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy már 10 százalékos csökkenés is csődbe viszi Budapestet.

A főváros eddig nem jelentett csődöt, cégei viszont lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai.

Az utcai kukák megritkításától remélt megtakarítás egyébként nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből. A szemeteseket jószerivel csak ott hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban, amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében. A kukák leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.

A köztisztasági ág egyébként mindig veszteséges volt, de korábban a hulladékkezelés profitjából pótolták ki a főváros biztosította költségvetési támogatást. Csakhogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., közismertebb nevén a kukaholding 2016. januári megalakításával ez a lehetőség megszűnt. Az állami cég belépése óta a bevétel meglehetősen kiszámíthatatlan ütemben érkezik az FKF-hez, ráadásul nem is marad belőle a köztisztasági feladatokra. Utóbbiak egyébként 2017-ben kerültek ki az elszámolható tételek közül, mivel az állami kukaholding sem a lomtalanítás utáni takarítást, sem az utcai kukák ürítését nem fizeti ki.

A fővárosnak azóta egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a köztisztasági büdzsé pótlása miatt. Az FKF Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződések szerint 2017-ben 8,5 milliárdot kapott a cég a közterületek takarítására, a következő évben 8,2 milliárdot, ami 2019-re a béremelési kerettel együtt már 8,7 milliárdra hízott, míg tavaly szintén a béremelésre szánt pénzzel együtt 9,38 milliárd volt. Az idén viszont a fővárosi költségvetés köztisztasági feladatok során csupán 7,5 milliárd szerepel. Így nagyjából 1,4 milliárdot kellene ezen a feladaton megspórolni. Ha nem lesz kemény tél, akkor talán sikerül. Minden egyes havas nap 150 milliót mínuszt jelent a cégnek.

Forrás: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük