Győrfi Pál bocsánatot kért a Gálvölgyi családtól

közélet

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Rónai Egon műsorának vendége volt, ahol részletesen beszélt a Gálvölgyi-esetről –írja a naphire.hu.

Ahogy arról mi is hírt adtunk, Gálvölgyi János színművészt múlt szerdán súlyos állapotban vitték kórházba. Az ügy amiatt is nagy port kavart, mivel a mentőirányító nem ítélte elég súlyosnak a helyzetet, így végül két lánya vitte be a színészt a kórházba. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége ellen indított nyomozást, és a mentőknél is belső vizsgálat indult. Ez utóbbi eredményét Győrfi ismertette: hibásan mérlegelt a mentésirányító, amikor nem sorolta életveszélyes kategóriába Gálvölgyi rosszullétét.

Győrfi elmondta: a vizsgálat ebből a szempontból még nem zárult le, hiszen több hívást is kaptak aznap a helyszínről. Hozzátette: ebben a szakaszban annak a szempontjából vizsgálták a helyzetet, aki felvette először a telefont, és a tünetek alapján a P2-es sürgősségi szintre sorolta az esetet, ami azt jelenti, hogy nincs közvetlen életveszély. „Felül lehet ezt bírálni egy újabb hívásnál, ha elhangzanak újabb információk, de az első hívás és ennek a minősítése határozta meg az összes további lépést” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy egyáltalán nem megengedett, hogy a mentésirányító lecsapja a telefont. „Ez egy szakma, itt nem magánemberként van jelen a mentésirányító” – jelentette ki.

Győrfi szerint kommunikációs hibák biztosan történtek. „Bebizonyosodott, hogy a beteg tényleg közvetlen életveszélyben volt a beteg. A mentésirányítónak az információk alapján képet kell alkotni az esetről, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni. A tünetek között elhangzott, hogy a beteg nehezen kap levegőt, ez önmagában egy életveszélyre utaló körülmény” – magyarázta Győrfi. „Mindig a rosszabbat kell feltételeznünk, a beteg javára kell dönteni” – emelte ki.

Győrfi elmondta: eddig nem hívta fel sem ő, sem más az OMSZ-től a Gálvölgyi családot, de ő maga nyilvánosan kifejezte sajnálkozását a történtek miatt, és a megismételte: bocsánatot kér a családtól.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük