Völner-Schadl-ügy: már ma elítélhetik a bűnösségüket beismerő végrehajtókat

bíróság

A huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőügyben a bíróság várhatóan tíz szereplő sorsáról dönt ma. Ha elítéli őket, az erősen megnehezítheti a végrehajtói kar minap lemondott elnökének védekezését. Völner Pált és Schadl Györgyöt nem idézték a mai tárgyalásra, és élve ezzel a lehetőséggel mindketten távol maradtak. – írja 24.hu.

Ma zárul az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének első felvonása a Fővárosi Törvényszéken. Az utolsó tárgyalási napját tartják ugyanis a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar minap lemondott elnökének főszereplésével zajló büntetőügy előkészítő ülésének.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőügyben várhatóan ítélet mond a bíróság arról a tíz vádlottról, akik az előkészítő ülés során beismerték bűnösségüket, köztük arról a hat önálló bírósági végrehajtóról, akik bevallották, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének. Nekik csütörtökön kötelező volt megjelenni a bíróság előtt. A többi vádlott távol maradhatott, köztük Völner Pál és Schadl György sem vesz részt a mai tárgyaláson.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés a vád, és az ügyészség indítványa alapján négyen 3 év, ketten 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kaphatnak, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, valamint öt évre eltiltanák őket a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól. Ha a bíróság elfogadja a beismerésüket – az elvi lehetősége megvan annak is, hogy ne tegyen így –, az azt jelenti, hogy az ügyészi indítványnál súlyosabb ítéletet nem kaphatnak, kevesebbet viszont igen, mert a bíróságtól számíthatnak enyhébb elbírálásra.

Amennyiben a bíróság elfogadja a vádlottak beismerését, és ítéletet mond fölöttük, az igencsak megnehezítené a bűnösségüket tagadó fővádlottak, különösen Schadl György védekezési lehetőségeit – hiszen, ha vannak vesztegetők, akiket elítél a bíróság, akkor lennie kell megvesztegetettnek is.

Völnerre nyolc, míg Schadlra tíz év börtönt kért az ügyészség beismerés esetére. Előbbire 25, utóbbira 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük