Elkezdődött az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium kirúgott tanárainak pere

bíróság

Elkezdődött a pere a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán Kapin Lillának, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébetnek, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárának, akiket a Belső-Pesti Tankerület tavaly november 30-án felmentett az állásából, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A Tanítanék Mozgalom már hétfőn reggel nyolc órára szolidaritási gyűlést hirdetett meg a Fővárosi Törvényszék épülete elé, hogy bárki kifejezhesse támogatását a kirúgott tanárok felé. A tárgyaláson részt vesz a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője is, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy felvétel készüljön róla. – írja a Telex.

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszűntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, hivatkozva a véleménynyilvánítási szabadságára. Az első tárgyaláson még a perfelvétel zajlik, több tárgyalás várható az ítélethirdetésig.

Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli a tavaly novemberben elbocsátott nyolc tanárt. A Telexnek korábban azt mondta: tavaly év végén két külön keresetet adtak be a bíróságra, így két külön per indul, mert két alperes van: az Eötvös és a Vörösmarty gimnáziumból kirúgott tanár a Belső-Pesti Tankerülethez tartozik, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott hat pedagógus pedig a Külső-Pesti Tankerülethez. Az utóbbi hat tanár tárgyalását későbbre tűzték ki.

Sziklai Tamás a bíróságon azt mondta, hogy a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató hatása van. Sziklai Tamás szerint ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, ezen kívül van lehetőség sérelem iránti és elmaradt munkabér iránti igény benyújtására is. Hiszen ha jogellenes volt a kirúgás, akkor olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem is szűnt volna meg az állása, így akár decembertől visszamenőleg is lehet követelni az elmaradt munkabért.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük