Közzétette az önkormányzat a gyermekbántalmazási ügyben készült belső ellenőrzési jegyzőkönyvet

Újpest

A december 11-én az “Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonában történtek miatt Déri Tibor polgármester haladéktalanul belső vizsgálat lefolytatását rendelte el, közben dr. Trippon Norbert alpolgármester is bejelentést tett a rendőrségen, ahol elrendelték a nyomozást kiskorú veszélyeztetés bűntett miatt. Szombaton az önkormányzat honlapján közzétették a belső vizsgálat jegyzőkönyvét, mely számos mulasztást és hiányosságot tárt fel az intézménnyel kapcsolatban.

A jegyzőkönyv szerint az illetékes népjóléti alpolgármester 2022. december 13-án emailben tájékoztatást kapott az Újpest Szociális Intézmények (SZI) igazgatójától, hogy az átmeneti otthonban felmerült az egyik ellátott kiskorú sérelmére elkövetett bántalmazás.  A megküldött tájékoztatás alapján a vélelmezett bántalmazásról 2022. december 11-én szerzett tudomást az átmeneti otthon gyermekfelügyelője az otthon egyik lakójától. Az elmondottakat a felügyelő meghallgatta, arról külön feljegyzést készített, a tudomására jutottak sem a gondozási füzetben, sem az ügyeleti naplóban nem kerültek rögzítésre. Az SZI igazgatója által megküldött jelentés szerint a gyermekfelügyelő a szakmai vezetőt telefonon azonnal tájékoztatta és javaslatot tett a gyermekek elkülönítésére. A megküldött dokumentumok alapján azonban „a szakmai egység vezető türelemre intette és nem kért további intézkedést a részéről.” A belső ellenőrzés megítélése szerint azonnali jelzéssel kellett volna élni az ide vonatkozó rendelet szerinti jelzőrendszer tagjai felé, illetve az orvosi vizsgálatot kezdeményezni, a rendőrségi feljelentést pedig megtennie szükséges lett volna – áll a jegyzőkönyvben.

A bentlakó elmondásától függetlenül az éjszakai műszakos gyermekfelügyelő a bántalmazott gyermek édesanyjának felvetésére és a délutáni órákban tudomására jutott gyanú alapján azonnal értesítette a szakmai vezetőt telefonon vélhetően a „kimenő” során megvalósult szexuális bántalmazás gyanújáról. A jelentés alapján a gyermekfelügyelő a hatóságok és általuk a szakmai szervek értesítését javasolta, azonban a szakmai vezető őt is türelemre intette. Az éjszakai műszakos gyermekfelügyelő javasolta a bántalmazott gyermek azonnali kivizsgálását, melyet a szakmai vezető másnapra halasztott. Az éjszakai műszakos gyermekfelügyelő részletes feljegyzést készített a tapasztaltakról.

Mindkét feljegyzésben felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja, azonban egy bentlakó elmondása szerint az átmeneti otthonban egy korábbi időpontban történt, míg az éjszakai műszakos felügyelő feljegyzésében egy akut, aktuális esetről van szó. Ez utóbbit megerősíti, hogy a bántalmazott gyermek édesanyja szintén feljegyzésben kérte a bántalmazott és testvérei elkülönítését, mivel a bántalmazott gyermek mesélt neki a korábbi bántalmazásról.

A hatóságok felé azonnali jelzések, illetve az azonnali feljelentés nem történt meg – állapítja meg a belső ellenőri feljegyzés.

A szakmai vezető a megküldött dokumentumok szerint feljelentését 2022. december 12-én délután 13:54-kor tette meg, mely az iratok alapján közel 24 órával későbbi időpont, mint a a délutáni órákban tudomására jutott szexuális bántalmazás gyanújának észlelése. A szakmai vezető részéről a szakmai sztenderdek alapján elvárható lett volna a haladéktalan intézkedés, mivel így a jelzőrendszer egyetlen tagja sem értesült a kiskorút érintő bántalmazási gyanúról. Azonban csak telefonon történt utasítás, mely „türelemre” intette a szakmai vezetőt tájékoztató kollégákat mind a délutáni, mind az esti esettel kapcsolkatban. 

Az Újpest SZI igazgató a tudomására jutást követően haladéktalanul értesítette a népjóléti alpolgármestert, illetve elrendelte a belső vizsgálatot. A belső vizsgálat végrehajtása 2022. december 21-én megkezdődött, 2022. december 23-án zárult. A meghallgatás és vizsgálat eredményéről szóló jelentést 2022. december 23-án alpolgármester részére megküldte.

Az Újpest SZI igazgatója által lefolytatott belső vizsgálat megküldött dokumentumai szerint a szakmai vezető a szakmai sztenderdek szerinti haladéktalan beavatkozást elmulasztotta, a beavatkozás ugyan a belső vizsgálat szerint szakszerű volt, de nem haladéktalan. A szakmai vezető a jelentés szerint a munkáltató részéről írásba foglalt szóbeli figyelmeztetésben részesült. Ugyanakkor a jelentést megküldő ügyirat szerint az Újpest SZI feladatellátásnak tekintetében mulasztást nem találtak, mely a jelentés tartalmával ellentétes.

A kiskorú sérelmére elkövetett bántalmazás ügyében jelenleg rendőrségi és kormányhivatali vizsgálat van folyamatban.

Összességében az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermekek jogai sérültek, a Módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljes körűen betartásra, illetve az információk továbbra sem egyértelműek – zárul a jelentés tartalmi része.

Az önkormányzat honlapján lévő rövid tájékoztató alapján személyi következmények is várhatók az ügyben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük