Átadták a felújított Blaha Lujza teret

Budapest

A munkálatok kezdetén úgy számoltak, azok valamikor 2022 vége felé zárulhatnak le – az őszi átadásból végül decemberi lett. Mostanra lerakták a térburkolatot és elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren. Befejezték a növénytelepítést is a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

A megújuló téren tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben.

A tér az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

A mikroszobrok elkészítéséhez egykori fotók és grafikák adtak segítséget, amelyek a színészeket szerepeikben, jelmezben ábrázolják. A 11 műalkotás között helyet kapott például Blaha Lujza, Fedák Sári, Kassai Vidor és Tamássy József kis méretű szobra is.

A Blaha Lujza tér felújítása hosszas halogatás után tavaly nyáron kezdődött el, a politikai hangulatot jól jelzi, hogy akkor Karácsony Gergely főpolgármester már előre üzent a kormánymédiának: ne hergeljenek a lezárások miatt. Ez persze hiú ábránd volt, az ellenzéki városvezetést például bírálták amiatt is, hogy új zebrát telepített a térnél – holott ezt már Karácsony Gergely elődje, Tarlós István is szerette volna.

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le. A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot Magyarország Kormánya biztosított.

Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson azt kérte a budapestiektől, vegyék birtokba, lakják be a teret, de közben vigyázzanak is rá.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük