Távozik Vitézy Dávid közlekedési államtitkár

Kormány Közlekedés politika

Távozik Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár. A Facebook-posztjában azt írja, hogy Palkovics László távozása után a kormány megszünteti a Technológiai és Ipari Minisztériumot, „ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek”.

A közlekedési terület a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz kerül. Az eddigi gyakorlat alapján az új miniszter hozza majd az új államtitkárt a területre, ezért Vitézynek automatikusan megszűnnek a feladatai.

A Telexnek Vitézy Dávid arra a kérdésre, hogy ezután milyen tervei vannak, azt mondta, egyelőre nem tudja, az átadás-átvétel jelenleg elég feladatot ad neki.

A VEKE úgy tudja, hogy Vitézy kora délután összehívta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vezető munkatársait, akiknek bejelentette lemondását. Ideiglenesen Kállai Éva helyettes államtitkár viszi az ügyeket, 48 óra van az átadás-átvételre.

Vitézy Dávidnak nagy tervei voltak. Október végén a Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy 2023 végén már egységes zónás tarifák alapján és egységes busz-vonat bérlettel utazhatunk az országban, faragni akar a MÁV napi 150 órás összkésésén, de arról is beszélt, hogy szerinte mikor utazhatunk az ötös metróval, és hogy mi marad a korábban tervezett fejlesztésekből a fővárosban.

Lázár János mindeközben szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy örül új feladatának. Mint írta, „az új feladattal a miniszterelnök most lehetőséget ad arra, hogy újabb területen járulhassak hozzá a haza és a haladás, a nemzeti szuverenitás és polgári fejlődés ügyéhez. A feladatot tisztelettel elfogadom.

Vitézy Dávid lemondásáig Palkovics László felkérésére dolgozott a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztériumban. Vitézy korábbi főnöke Fürjes Balázs volt Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárként. A kormány 2020-ban hozta létre a Budapesti Fejlesztési Központot, aminek Vitézy Dávid volt a vezérigazgatója. A nonprofit zrt.-t egészen addig ő vezette, míg idén májusban be nem jelentették annak átalakítását, illetve Vitézy új szerepet nem kapott közlekedési államtitkárként. Vitézy 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapító vezérigazgatója volt. Ezután 2015-ben hat hónapon át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a közösségi közlekedés fejlesztését, különösen a regionális és távolsági viszonylatok összehangolását felügyelő miniszteri biztosként is dolgozott.

Címke:

1 thoughts on “Távozik Vitézy Dávid közlekedési államtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük