Autópálya

7-8 ezer forinttal drágulhat egy éves autópályamatrica jövőre

Közlekedés

2020 óta az az inflációhoz igazítva állapítják meg az autópálya-matricák árait, ami idén például azt jelentette, hogy minden jármű-kategóriában 4,9 százalékkal többet fizetnünk az e-matricákért, ennyi volt ugyanis az áremelésnél referenciaként használt inflációs adat. Ennek nyomán egy személyautó éves matricája 44 660 forintról 46 850 forintra drágult 2022-ben.

A jövő évi e-matricák és e-útdíjak mértékét is a megelőző év augusztusában mért inflációhoz képest állapítják meg, amely idén óriási drágulást hozhat az útdíjaknál – hívja fel a figyelmet a Napi.hu. Virág Barnabás MNB-alelnök prognózisa szerint júliusiban 13-14 százalék között lehet az éves infláció, augusztusban pedig további 3 százalékpontot adhat hozzá a rezsiárak változása.

Mindezek alapján egy éves matrica egy személyautóra akár 7-8 ezer forinttal drágulhat 2023-ban, a (vár)megyei matricák nagyjából 1000 forinttal kerülhetnek többe, de egy busz esetében akár 37 ezer forintot is elérheti a drágulás – ők így akár 255 ezer forintot is fizethetnek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.