Beadták az első rák elleni vakcinát

egészség

A BioNtech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et adták be egy melanomás betegnek, amit egy immun-onkológiai szerrel, Libtayoval kombináltak.

A vakcinát 120 személyen tesztelik a közeljövőben azt vizsgálva, hogy miként működik együtt a két szer. A vizsgálat elsősorban arra terjed ki, hogy mennyire hatákony és biztonságos az alkalmazott hatóanyag.

Az mRNS vakcinák daganatos betegségek ellen is alkalmazhatóak lehetnek, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is. Az alapelv, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsuk meg az immunrendszert a védekezésre, lényegében ugyanúgy működhet a daganatos betegségeknél, mint a koronavírusnál.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

A BioNTech célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai vakcinákat, és a következő 5 évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és minél előbb a piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok.

(Forrás – Egészségkalauz)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük