Vera Jourová

Orbán Viktor lemondatná az Európai Bizottság alelnökét

Európai Unió Kormány közélet politika

Hivatalos: a magyar kormány felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatot az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosával, miután “beteg demokráciának” nevezte Magyarországot a Der Spiegel című német hetilapban. Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von Der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. A miniszterelnök állítása szerint Vera Jourová megsértette a magyar embereket, valamint Magyarországot. Orbán Viktor szerint elengedhetetlen, hogy Vera Jourová távozzon tisztségéből – közölte Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke.

“Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját.” – írta Orbán Viktor levelében. Vera Jourová bizottsági alelnök szerint, a magyar polgárok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.

A miniszterelnök szerint ezek a kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével. “A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükség” – áll a kormányfő levelében.

Az ügyben Varga Judit is megszólalt, aki szerint az alelnöknek azonnal le kell mondania. A Facebook bejegyzésében többek között kitért arra, hogy a kijelentései nem egyeztethetőek össze az alelnöki pozíciójával.

Felmerül a kérdés, hogy történt-e egyeztetés Orbán Viktor és Andrej Babis cseh miniszterelnök között, hiszen Babis fontos szövetségese Orbánnak, továbbá Babis jelölte Jourovát – aki saját pártjának tagja – tavaly a biztosi pozícióra.

Kiemelt kép: portfolio

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.