Szaniszló: A megszorítások miatt elbocsátások várhatók az önkormányzatoknál

Budapest Kormány önkormányzat

Ha valóban megnövelik az önkormányzatok szociális hozzájárulását, és a gépjárműadót is központosítják, azt Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester szerint csak a munkabérekből tudják kigazdálkodni.

– Ha igaz a hír, hogy az önkormányzatok szociális hozzájárulását megnövelik, az 3 milliárd forintos forráskiesést jelent a kerületnek. Nem nagyon van más megoldás, mint a tömeges elbocsátás – nyilatkozta Szaniszló Sándor az ATV Híradójának. A XVIII. kerület DK-s polgármestere közölte, hogy ha még a gépjárműadót is központosítják, akkor a kerületnek összesen majdnem 4 milliárd forintnyi forráskieséssel kell számolnia.  Úgy véli, nincs egyetlen egy polgármester sem, aki egy ilyen helyzetet kezelni tud, mivel ez az összeg kétszer több, mint a kerület éves fejlesztési kerete.

– Nem nagyon van más megoldás, mint tömeges elbocsátás ebben a helyzetben, hiszen csak munkabérekből lehet ezt az összeget kigazdálkodni

– tette hozzá.Ezt azzal indokolta, hogy ha nem tudnak hitelt felvenni, nem kapnak hozzá kormányzati engedélyt, akkor csak elbocsátás lehet a hiány fedezete, semmi más. Nem tudja még megmondani, pontosan hány embert érinthet a leépítés. Közölte, hogy nem csak önkormányzati dolgozókról beszélünk, mivel vannak szociális intézményeik, illetve az önkormányzatnak egy saját tulajdonú holdingja végzi a városfenntartási feladatokat.

Körülbelül 1700 dolgozónk van, ha ez a rendszer belép, nem fogjuk tudni megtartani őket

– állapította meg.Szaniszló Sándor elképzelhetőnek tartja, hogy intézményeket kell majd bezárni, vagy összevonni, és kevesebb helyen, csökkentett színvonalon fogják az önkormányzati feladatokat ellátni.

Karácsony: Csődbe akarják vinni az önkormányzatokat

A kormány kedden nyújtotta be jövő évi költségvetés tervezetét. Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján kijelentette: – Május 26-a a magyar önkormányzatiság fekete napja lesz. Reméljük, hogy ez a költségvetés ebben a formájában nem valósul meg. Ha mégis, az a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti.

– A tavaly őszi önkormányzati választás átrajzolta a magyar belpolitikai térképet. Bíztunk abban, hogy a polgárok akaratát a kétharmados többséggel rendelkező Orbán-kormány tiszteletben tartja. Csalatkoznunk kellett. Az elmúlt hetekben már látható volt, hogy a kormány egyik kezével a járvány ellen küzdött, a másikkal – talán az erősebbel – az önkormányzatok ellen. A járvány után kialakuló gazdasági és társadalmi válsághelyzetet pedig arra használja fel, hogy az önkormányzatokat tönkre tegyék – tette hozzá a városvezető.

Két olyan javaslat is szerepel a jövő évi költségvetési tervezetben, amely drámai mértékben sújtja a településeket. A gépjárműadó 40 százaléka korábban az önkormányzatokat illette. A járvány kitörése után a kormány első intézkedései egyikeként elvette ezt a bevételt az önkormányzatoktól és átirányította a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba. Az akkor átmenetinek gondolt elvonás a jövő évi költségvetés szerint állandósulna. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad, tucatnyi település működésképtelenné válhat. (A kormány összesen 87 milliárd forintot vár a gépjárműadóból.) Ez a fővárosi önkormányzatot közvetlenül nem érinti, hiszen az adót a kerületek szedik be.

A másik most ismertté vált elvonás a szolidaritási adónak csúfolt sarc, amelynek összege a tervek szerint jövőre csaknem négyszeresére nőne. Ez a fővárosi önkormányzat esetében azt jelenti, hogy az idei 10 milliárd helyett 36,6 milliárdot kellene adóként befizetni a központi költségvetésbe. Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a járvány miatt a fővárosi és persze a többi önkormányzat bevételei drámai mértékben csökkennek. A közösségi jegy-árbevétel a jelenlegi becslések szerint 20 milliárd forinttal lesz kevesebb az idén, míg az iparűzési adó csökkenésének még a mértéke sem ismert, de nagy valószínűséggel drámaian visszaesik.

– A recesszió mindenkit, a központi költségvetést is érinti – ismeri el Karácsony Gergely, de mégis úgy véli, hogy ez egy szándékosan önkormányzatokat gyengítő lépés és nem következik az ország gazdasági helyzetéből. Ha szétnézünk a szomszédos Európában, akkor azt látjuk, hogy egyre több segítséget kapnak a települések, a közösségi közlekedés kieső bevételeit például szinte mindenütt pótolják. Ez a döntés azontúl, hogy mélységesen antidemokratikus, megnehezítik a gazdaság válság utáni újra indítását, hiszen a közmunkaprogramok aligha bonyolíthatóak le az önkormányzatok nélkül.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: Népszava

Címke:

1 thoughts on “Szaniszló: A megszorítások miatt elbocsátások várhatók az önkormányzatoknál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük