Németország és Ausztria már a korlátozások lazítására készül

egészség gazdaság koronavírus Külföld

Németországban április 19-től enyhítenének a korlátozásokon, de sok kötelezettség megmaradna. Ausztriában Sebastian Kurz kancellár hétfőn jelentette be, hogy húsvét után kinyithat az üzletek egy része, május elsejétől pedig a bevásárlóközpontok is.

A német kormány már azt tervezi, hogyan lazíthatna a koronavírus miatt korábban bevezetett korlátozásokon, akár már április 19-től – derül ki a Reutershez eljutott tervezetből, amelyet a német belügyminisztériumban készítettek. A tervezet szerint az egy beteg által átlagosan megfertőzöttek számát egy alá kell szorítani ahhoz, hogy az élet fokozatosan visszatérhessen a hétköznapokba. Ez a ráta jelenleg 1-en áll, az előrejelzés szerint valamikor a napokban csökkenhet 1 alá.

Németországban március 22. óta vannak zárva az üzletek, a vendéglátóhelyek, és most a gazdaság kímélése érdekében tervezik, hogy enyhítenek a szabályokon.

A mindennapi élethez azt tartják alapfeltételnek, hogy minden új fertőzött kontaktjainak 80 százalékát 24 órán belül fel tudják kutatni, és karanténba zárni. A dokumetum szerint a járvány 2021-ig is eltart majd.

A német belügyminisztérium tervezete alapján első körben

a kiskereskedelmi egységek,

az éttermek,

és egyes régiókban az iskolák

újra kinyithatnak. A szigorú határzárat is enyhítenék, de a nagyobb rendezvények és családi ünnepségek megtartása továbbra is tilos lenne.

Amint megfelelő mennyiségű maszk áll rendelkezésre az országban, akkor kötelezővé tennék a tömegközlekedésben, az üzemekben és a középületekben.

A Johns Hopkins Egyetem számai szerint Németországban a fertőzöttek száma 100 232, az elhunytak száma pedig 1591.

– Ausztriában fokozatosan enyhíthetnek a korlátozásokon – jelentette be hétfőn az osztrák kancellár. Sebastian Kurz hétfői tájékoztatóján elmondta, a kisebb üzletek már április 14-én újranyithatnak, köztük a barkácsboltok és a kertészeti áruházak.

Az összes további üzlet és bevásárlóközpont május elsején nyithat ki, mag a szállodák és éttermek a legkorábban május közepén – csak lépésről lépésre lazítanak a szabályokon.

A kancellár szerint nagyobb rendezvények megtartására június végéig nem lesz lehetőség, és a távoktatást is biztosan folytatják május közepéig, az iskolák működéséről újabb döntést majd csak április végén hoznak. A távolságtartás és a maszkviselés szabályain egyelőre nem változtatnak.

Ausztriában több mint tizenkétezer megerősített koronavírus megbetegedés van, és a járványban legalább 220-an vesztették életüket.

Összeállította:: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

1 thought on “Németország és Ausztria már a korlátozások lazítására készül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük