Jogi eljárást indít az önkormányzat Wintermantelék egyik kedvenc vállalkozója ellen

Újpest

Egy korábban, még 2019. október 3-án Wintermantelék által teljesen jogtalanul kiküldött előleget szeretne visszaszerezni az önkormányzat. Tíz nappal a bukásuk előtt kiutalt összeg 48,6 millió forintot tesz ki, azonban a cég, a Bangunan Kft., nem hajlandó azt visszafizetni az önkormányzat részére.

A Bangunan Kft. az Újpesti Önkormányzat és cégeinek 2014-2019 közötti időszakában “kedvenc” cégnek minősült, sorra nyerte el a közbeszerzéseket Újpesten több mint 2 milliárd forint értékben.

A jogi szakértő szerint az előleg számla fenti összegben történő átutalására nem volt jogcím, vagyis az előleg kifizetésének nem volt jogalapja. A tárgybeli kérdés közbeszerzéséhez kötött jogszabályi alapját a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) szabályozza. A közbeszerzéshez kötött vállalkozás  – jelen esetben erről van szó – folyamatában a törvény 135.§ (7) bekezdése cogens szabályként rögzíti, hogy előleget CSAK “építési beruházás” esetén lehet kifizetni. A szerződés nem építési és nem beruházási, főleg nem építési beruházási, hanem a szerződés 1. pontja szerint “Bontási” munkálatokra irányul keretszerződés . Így semmilyen lehetőség nem lett volna előleg kifizetésére. Még inkább nincs ha a vállalkozó által a tárgyban kiállított  előleg számlát veszi az önkormányzat alapul, ami “rekultivációs munkák végzését” jelöli meg mint elvégzett szolgáltatást.

Összefoglalva tehát kijelenthető, hogy a vállalkozó, Bangunan Kft. jogcím nélkül nyújtotta be az előleg számlát és azt az Önkormányzat jogcím nélkül fizette ki, ezért erre tekintettel a teljes összeg vissza követelhető, sőt vissza követelendő. Egy esetleges Állami Számvevőszék ellenőrzés minden bizonnyal felróná az önkormányzat számára a 48.604.094 Ft előlegkénti kiutalását.

Kép: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük