Újpest romló jelképéről, a víztoronyról beszélt Varju László a parlamentben

Újpest

Az újpesti víztorony több mint tíz éve üzemen kívül áll, holott Újpestegyik szimbóluma. Bár ipari műemlék, a kerületnek jogi értelemben nincs köze hozzá. Az épület 1911–1912-ben, a korban modernnek számító vasbeton (vasrudakkal merevített beton) technikával készült főképp betonból és részben téglából.

– A víztorony hiába építészeti remekmű, nem látogatható, funkciója nincs. Pedig hazai és külföldi példák sora bizonyítja, hogy

egy funkcióját vesztett, de értékes épület számára lehet új, a helyi közösség hasznát szolgáló feladatot találni,

mint ahogy sok nyugati nagyváros egykori pályaudvara most már kulturális és kereskedelmi, vagy adminisztratív feladatokat lát el. A víztorony hasznosításáról Újpest új városvezetése is gondolkodik, de most itt az idő, hogy a következő évek terveiből ez ne maradjon ki – mondja Újpest országgyűlési képviselője a parlamentben.

Varju László arról is beszélt, hogy már készült tanulmány a víztorony hasznosítására, és az új városvezetés szeretné átvenni a víztorony fölötti jogokat. Hozzátette: – Remélhetőleg az Európai Unió következő költségvetésében lehetőség nyílik arra, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra, mert akkor Újpest és a főváros közös pályázatot nyújt be az emblematikus épület felújítására.

Az alábbi videón látható Varju László teljes felszólalása:

Címke:

1 thought on “Újpest romló jelképéről, a víztoronyról beszélt Varju László a parlamentben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük