Mészáros erőműve áram helyett csak veszteséget termel, de a kormány kifizeti

gazdaság pénz politika

Most már hivatalos: közel 6 milliárd forint veszteséggel adják át Mészáros Lőrincék a Mátrai Erőmű Zrt.-t az állami vevőnek, és az MVM rögvest kiváltja Mészárosék 5 milliárd forintos hitelét. A hétfői közgyűlésen azonban kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó.

Minél több áramot termel, annál nagyobb a vesztesége – röviden így foglalható össze a Mátrai Erőmű Zrt. jelenlegi helyzete. Ráadásul ebben a formájában nem is működhet már sokáig, több százmilliárd forintos beruházással valahogy zéró karbonkibocsátásúvá kellene varázsolni. Ezt a feladványt vette a nyakába az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt., amikor tavaly karácsony előtt szerződést kötött Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének megvételére Mészáros Lőrinc érdekeltségével. Az erőműben 72,6 százalékos tulajdonos Mátra Energy Holding Zrt.-t vásárolták ki. Nem vett zsákbamacskát az állami áramcég, hiszen addig tulajdonostársak voltak, az MVM 26,1 százalék felett rendelkezett a visontai cégben.

Pontosan tudhatta tehát azt, amit a kisrészvényesek csak a hétfői közgyűlésen láthattak számszakilag levezetve: hogy Mészáros Lőrinc és csapata kezében a Mátrai Erőmű tavaly kevesebb áramot termelt, viszont jóval nagyobb veszteséget hozott össze, mint egy évvel korábban. Magyarország egyetlen lignitalapú erőműve 4047 gigawattóra áramot értékesített, míg egy évvel korábban még 5319-et. Az áram egy részét a piacról vette, majd továbbadta, a saját termelése alig több mint 3712 gigawattóra volt. Összességében

57 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a blokkok, azaz nem sokkal több, mint félgőzzel ment a visontai erőmű.

Az MVM szerencséjükre megszabadítja Mészárosékat az erőmű hitelezésétől, „legalább” a Takarékbank Zrt. által nyújtott 5 milliárd forintos keretet nyit meg – ezt tudhatták meg a részvényesek a meghívóból. Ehhez képest a közgyűlésen kiosztott határozati javaslatok között ennél jóval nagyobb tétel bukkant fel, szavazásra már 11,4 milliárd forint hitelkeretet bocsátottak. Azzal, hogy ez rövid lejáratú, áthidaló, általános vállalatfinanszírozási célú hitel, „rendelkezésre tartási ideje pedig az MVM tőkeemelés napjáig meghosszabbítható”. Ezek szerint tőkeinjekcióval hozza rendbe majd a visontai céget az állami áramtársaság.

Forrás és fotó: 24.hu

Címke:

1 thought on “Mészáros erőműve áram helyett csak veszteséget termel, de a kormány kifizeti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük