Három budai kerület közösen határolódik el a neonáci “Becsület napjától”

Budapest közélet

Közös közleményben határolódott el a budapesti az I., II. és XII. kerületi önkormányzat szerdán a Becsület Napja nevű szélsőjobboldali rendezvénytől

Az eseményt a BRFK először betiltotta, majd a felülvizsgálati kérelem után a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a döntést. (A törvényszék közleményében jelezte, az ítélet nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, mivel az csak a rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében foglalt állást. Azért helyezték hatályon kívül a tiltó határozatot, mert a rendőrség nem támasztotta megfelelően alá a tiltást. De ők nem engedélyt adtak, csak hatályon kívül helyezték a tiltó határozatot.)

Az érintett kerületek önkormányzatai azt írták, 75 évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Azt is közölték, hogy fontosnak tartják a háborús borzalmakra való megemlékezést, de ezt saját programokkal szeretnék megtenni.

A három önkormányzat február 8-án, szombaton megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Szerintük ez nyilvánvalóan nagyon nehéz feladat, “hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok”.

A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze, az ő személye szerintük garancia arra, hogy “a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek”.

A Becsület Napjával kapcsolatban mindhárom önkormányzat azt írja, hogy

minden olyan rendezvénytől elhatárolódnak, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

A közleményben arról is szó esik, hogy a megemlékezés politika- és ideológiamentes és csendes lesz.

Az I. és II. kerületet az ellenzéki V. Naszály Márta és Őrsi Gergely vezetik, a XII. kerületnél fideszes polgármester dolgozik, Pokorni Zoltán.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

1 thought on “Három budai kerület közösen határolódik el a neonáci “Becsület napjától”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük