Kubatov-listák kerültek elő az egri polgármesteri hivatalban

közélet politika

A 2014-es papírok ránézésre egyértelműen a hírhedt Kubatov-listák: választópolgárok listázva mindenféle személyes adattal, hozzá pontozásos értékelés, hogy mennyire lelkes, lojális, aktív, stb. Ezek alapján pontosan be tudják azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgosítható a Fidesz érdekében, mire használható fel. Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik.

– Egyértelműen kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal” – írja az Ungár Péter tulajdonában lévő Egri Ügyek egy paksaméta alapján, ami a cikk szerint a polgármesteri hivatal egyik szekrényéből került elő.

A korábban fideszes vezetésű városban tavaly októberben a jobbikos Mirkóczki Ádám lett a polgármester.

A Kubatov-listák ügye egyébként rendre előkerül, és mindig vita van arról, hogy ez legális-e vagy sem, hozzájárulással, a szimpatizánsaikról gyűjt-e adatot a Fidesz, vagy olyanokról is, akik ehhez nem járultak hozzá. 2012-ben például Péterfalvi úgy döntött, hogy nem vizsgálódik, mert ez már egy lezárt ügy. De épp idén januárban írtuk meg, hogy vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Kubatov-listaként elhíresült fideszes adatbázis miatt, miután többen is bejelentést tettek Péterfalvi Attila hivatalánál, hogy az októberi önkormányzati választások előtt két településen, Kaposváron és Érden is lefotóztak ilyen listákat.

De 2018-ban volt egy soproni eset is: papok, tanárok és a „proli réteg” nevei is szerepeltek azon a listán, amit a Fidesz készített valószínűleg még 2014-ben azért, hogy beszervezzék őket a kampányba, jelezte a HírTv.

A megtalált papírok azt mutatják, Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán a mai napig ott voltak, ami eléggé problémás, mivel a Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak végén hiánytalanul vissza kell szolgáltatni a bizottságnak. 

Mirkóczki Ádám, a település polgármestere a mai közgyűlésen bemutatta a listákat, elmondta, azok sértik a választási törvényt, és felszólította a fideszes képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot és mondjanak le. Hozzátette, rendőrségi feljelentést tesznek.
– Egyetlen egy dolguk van: eltakarodni az egri közéletből – mondta Mirkóczki.

Mindezek fényében különösen nevetséges, hogy Újpest volt fideszes alpolgármestere az ellenzéket vádolt adatgyűjtéssel – erről itt írt az Újpesti Hírmondó.

Forrás: EgriÜgyek.hu, Index, Újpesti Hírmondó
Fotó: EgriÜgyek.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük