Önkormányzatok korlátozása: a kormány visszavág?

politika vélemény

Az Újpesti Hírmondó is közölte, hogy 2020 márciusától az önkormányzatok több hatáskörét is tovább szűkítené a kormány. Az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban a Budaörs Infó Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterének véleményét kérdezte. Szerinte folytatódik az önkormányzatiság lebontása. A kormány frissen beadott javaslatai szerint az önkormányzatok nem szólhatnának bele, hogy

– mi épül a településen és mi nem,

– a szabálysértési ügyeket átadnák a rendőrségnek,

– a tömegközlekedést pedig a városoknak nagyrészt az iparűzési adóbevételekből kellene fenntartani. 

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak elmondta, hogy miután az önkormányzati választáson a Fidesz elvesztette Budapestet és több fontos nagyvárost, Orbán Viktor első nyilatkozataiban békülékeny hangot ütött meg. Azt hangoztatta, hogy tiszteletben tartják a választók döntését és például a főváros esetében minden korábbi megállapodás érvényben marad.

“Már akkor is sokan viszonyultak óvatosan ahhoz, hogy őszintén beszél-e a miniszterelnök. Egy hónapot sem kellett várni, és itt a válasz. Folytatódik az önkormányzatiság lebontása.

A tervek szerint elvennék a maradék építéshatósági feladatokat is az önkormányzatoktól, így a jövőben tényleg rálátása sem lesz egy településnek arra, hogy mi épül a területén. Csak utólag, amikor már semmi esélye nem lehet a szabályok tiszteletben tartatására. Rendkívül súlyos lépés az is, hogy a kormány immár teljesen ráteszi a kezét az önkormányzatok saját bevételeire. Azt tervezik, hogy az állam kivonul a közösségi közlekedés finanszírozásából, és ezt teljes egészében az önkormányzatoknak kell állniuk. Ez a teher leginkább a nagy településeket lehetetlenítheti el. Ha ez a terv megvalósul, akkor még kisebb lesz az önkormányzatok gazdálkodással kapcsolatos mozgástere.

Wittinghof Tamás szerint teljesen világos a kormány célja: a döntései nyomán létrejövő kaotikus állapotokért majd az új – ellenzéki vezetésű – önkormányzatokat lehet hibáztatni. 


– A Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat súlyos adósságok révén, és állami segítséggel tudta csak működtetni a BKK-t. Ez a szektor eddig is alulfinanszírozott volt. Nagyon rossz úton indul el a kormány akkor, amikor a választási veresége miatt érzett dühét azon a több millió emberen akarja leverni, akik nem fideszes vezetésű városokban élnek. Egyrészt ezek a döntésen sok fideszes szavazót is érintenek, másrészt az egyre több, velük nem szimpatizáló ember dühe csak fokozódni fog – mondta Wittinghof Tamás.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük