Wintermantel elbukta az első kört az ellenzéki pártok ellen

politika

Korábban az Újpesti Hírmondó számolt be arról, hogy karácsony alkalmából a fideszes városvezetés, élükön Wintermantel Zsolttalbirtokvédelmi eljárást kezdeményezett három ellenzéki párt: a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom ellen amiatt, mert közterületen gyűjtöttek aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében. Az beadványt az önkormányzati cég, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezetője, Práger Ferenc szignózta, és az ügyben a III. kerületi jegyző járt el. A konkrét történet miatt egyébként Wintermantel Zsolt, fideszes polgármester is megszólalt még decemberben a heti szokásos Civil Rádió műsorában, igazat adva az önkormányzat saját cégének.

Práger Ferenc, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezetője
Forrás: youtube

A birtokvédelmi eljárást a III. kerületi jegyző, Kiss Anita folytatta le, melynek keretében – úgy tudjuk – mindhárom ellenzéki pártot megkereste, nyilatkozatukat kérve a konkrét ügy kapcsán. Mindhárom szervezet természetesen élt az eljárás kifogásolásával, és kérte a jegyzőtől, hogy szüntesse meg az eljárást. Mindhárom szervezet a 2018. évi LV. törvényre, azaz a gyülekezési törvényre hivatkozott, melyben le van írva feketén-fehéren, hogy joguk van a szóban forgó tevékenység gyakorlására, valamint hangsúlyozták, hogy az aláírásgyűjtés alatt nem korlátozták a piacra látogató vásárlók közlekedését.

Kiss Anita, jegyző Forrás: obuda.hu

A jegyző elutasító határozatában leírja, hogy amennyiben ez a tevékenység nem tartozna a gyülekezési törvény hatálya alá, akkor lenne lehetőség a közterülethasználattal kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatására. Leírják még, hogy „a jegyzői döntésre irányuló kifejezett kérelem (a közterülethasználati szerződésben foglalt terület maradjon a Piac használatában, mások ne csorbítsák az ebben foglaltakat) sem volt alkalmas birtokvédelmi eljárás lefolytatására.” Azt javasolta az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft.-nek, hogy ha az Önkormányzat, akivel a szerződést kötötte, nem tudja garantálni a piac működésének feltételeit, akkor szerződésszegés miatt az Önkormányzatot támadja meg a Bíróságon. A másik indok, ami miatt a birtokvédelmi eljárásnak nincs már helye a III. kerületi jegyző szerint, hogy a kifogásolt tevékenység már befejeződött, így nem tud érdemi döntést hozni.

Természetesen a döntés ellen fellebezhet az önkormányzati cég, a pártok viszont ésszerű döntésnek tartják a jegyzői határozatot. Várhatóan nem ez volt az utolsó küzdelem az „újpesti NER” és az ellenzéki pártok között, hiszen hamarosan a jegyzői figyelmeztetés ügyében is döntést kell hozni a képviselő-testületnek. Úgy tudjuk, hogy mindegyik párt fellebbezett a figyelmeztetés ellen, így az a soron következő rendes vagy rendkívüli ülésen napirendre is kerülhet.

Címke:

1 thoughts on “Wintermantel elbukta az első kört az ellenzéki pártok ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük