Közösen álltak ki az ellenzéki pártok a Parlament lépcsőjére

politika
Rég nem láthattam a közmédia mikrofonját, de legalább lila” – mondta a jeges szélben megtartott, teljes ellenzéki összefogást hirdető sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miután a parlamenti ellenzéki pártok vezetőivel és harminc képviselőjével elmondták az Országház lépcsőjén azt az esküjüket, amelyet láthatóan az Orbán-rendszer elleni ellenzéki fellépés szimbólumává tesznek, túl a „rabszolgatörvénynek” elnevezett túlóratörvény visszavonásának követelményén.

Fekete-Győr szerint az eddigi tüntetési hullám csapatmunka volt az ellenzéki pártok, a civilek, a szakszervezetek és a Momentum között. A parlamenten kívüli párt elnöke ezzel külön is kiemelte pártja fontosságát a tiltakozási hullámban és az alakuló ellenzéki együttműködésben, amit hangsúlyozott az is, hogy a parlamenti pártok képviselői és Fekete-Győr egy csapat momentumos zászlót tartó fiatal mellett álltak.

Budapest, 2019. január 3.
A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyûlési képviselõkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház fõlépcsõjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az elsõ sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetõje, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetõje, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetõje, Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezetõ. Elõzõleg a képviselõk az Országgyûlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenállás céljaihoz és a magyar emberek ötpontos követeléséhez hű leszek” – állt a rendhagyó fogadalomban, amelyet az MSZP-sek, DK-sok, párbeszédesek és momentumosok mondtak el az LMP-sek és a jobbikosok kiállása mellett.

Az ellenzékiek követelik:

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

A sajtótájékoztatóra egyébként azért sem az Országház épületében került sor a Fidesz nélkül megtartott rendkívüli ülés után, mert Kövér László házelnök erre a napra megakadályozta, hogy a parlamenti képviselők vendéget hívjanak az épületbe – így került a rendezvény a Kossuth téri főlépcsőre a jeges szélben.

A sajtótájékoztató rendhagyó volt: egyrészt, mert ez a szimbolikus kezdete az ellenzék valódi, gyakorlati összefogásának, másrészt, mert olyan szavakat használtak, amelyeket ilyen töménységben még sosem.

„Ez már nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam!”

 

 

Forrás: index.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük