Nincs orvos, be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

egészség

Válságértekezletet tartottak kedden délelőtt a Honvédkórházban annak kitalálására, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike (volt), amely 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad.

A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról információink szerint fél év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk oka pedig ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié, vagy az intézménytől ugyancsak nagy számban távozó radiológusoké.

A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt (a PIC-ek minden nap lejelentik az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), hogy hány és milyen esetet tudnak fogadni – egy 24. héten született baba sokkal komplexebb ellátást igényel, mint egy 34. héten született), de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-étől be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesítni a szükséges minimumfeltételeket.

Majd januártól más lesz?

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden információink szerint egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban, úgy tudjuk, egyelőre nem állt kötélnek.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd, ami, mondjuk, egy Újpesten beinduló koraszülést tekintve azért rejteget kockázatokat magában.

Magyarországon – sejthetően a gyermekvállalási kor emelkedésével összefüggésben – évről évre nő a koraszülések száma: 2016-ban már az újszülöttek 12 százaléka jött a vártnál hamarabb világra. A koraszülöttek 16 százaléka 1500 gramm alatti súllyal születik, a perinatális centrumok elterjedésének és ottani ellátásuknak köszönhetően azonban a túlélési esélyeik ma már közel 98 százalékosak.

 

 

Forrás, kép: hvg.hu

Címke:

1 thought on “Nincs orvos, be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük