Kiakadtak az újpesti bölcsődei dolgozók – pénz helyett inkább szobrot kaptak a Fidesztől

közélet politika Újpest

Szobrot emeltek a Családok Évében (mely egyúttal a kilakoltatások és lakástakarék-pénztári támogatások megszüntetésének éve is) az újpesti bölcsődei nevelés 85. évfordulóján a kisgyermeket nevelők tiszteletére Újpesten. A szobrot a Méhecske Alapítvány emeltette a fideszes önkormányzat 19.8 millió forintos közpénz-támogatásából. Köszöntőt mondott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő, székely jeges beruházásokért felelős kormánybiztos; valamint Wintermantel Zsolt fideszes polgármester is.

Budapest, 2018. november 13.
Koncz Viktória Éva szobrászmûvész a kisgyermekeket nevelõk tiszteletére készített, egy fiatal nõ és két kisgyermek alakját formázó alkotása az avatóünnepségen, az újpesti Király utcában 2018. november 13-án.
MTI/Mónus Márton

A szoborállítás miatt azonban sok bölcsődei dolgozó felháborodott. „Érdemi fizetésemelés helyett csak egy szobrot kaptak a bölcsődei dolgozók?” – kérdezték felvetésünkre. Érthető a felháborodásuk, hiszen a bölcsődei kisgyermeknevelő és a kisegítő személyzet ma a hiányszakmák körébe tartozik, így a bölcsődéknek egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ugyanakkor az okok itt is hasonlóak, mint más ágazatokban, például az ápolók esetében. Ez pedig nem más, mint a megalázóan alacsony fizetés, miközben a kisgyermeknevelőkre nagyon nagy felelősség hárul: a legkisebb gyermekeket bízzák rájuk a szülők, róluk gondoskodnak.

A fizetések viszont tényleg megalázóak. Sajtócikkek szerint érdemi fizetésemelést csak azok a kaptak 2017-ben, akik főiskolai diplomával rendelkeznek. Ez nyilván a nagy kisebbség, hiszen a pályán lévők döntő többsége nem diplomás. „Nem a főiskolán lettem kisgyermeknevelő, nem adott a korábbi tudásomhoz pluszt” – állítja Szilvi, aki felháborítónak tartja, hogy ő, aki 11 éve dolgozik kisgyermeknevelőként még mindig csak 130 ezer forintot keres nettóban, a családi adókedvezménnyel együtt, miközben az a kisgyermeknevelő, aki kikerül az iskolapadból már majdnem annyit kap – 90-100 ezer forintot – mint ő. Egy 18-20 éve pályán lévő, diploma nélküli kisgyermeknevelő például pótlékkal együtt mindösszesen bruttó 180 ezer forintot kap. (forrás:Index) Azaz a kisgyermeknevelők többsége havi alig több, mint 100.000 forint nettó fizetést vihet haza. Könnyen belátható, hogy ebből nem lehet normálisan megélni, ez a pénz nagyon kevés. És akkor még nem beszéltünk a náluk is sokszor kevesebbet kereső kisegítő személyzetről.

A képviselő-testület a döntést 1 tartózkodással hozta meg, ugyanakkor a jegyzőkönyv szerint az MSZP frakcióvezetője, dr. Trippon Norbert felszólalt, és azt javasolta, hogy a szoborállítással egyidejűleg ugyanekkora, azaz 19.8 millió forintos rendkívüli jutalmat adjanak a bölcsődei dolgozóknak. Erről azonban akkor nem született döntés. Bár az újpesti Fidesz arra hivatkozik, hogy – az egyébként általuk fizetőssé tett – újpesti bölcsődékbe befolyó gondozási díj bevételt a dolgozók jutalmazására fordítják, ez a pénz végeredményben nem az önkormányzattól, hanem a megsarcolt szülőktől érkezik, és amúgy is csepp a tengerben.

A Fidesz és a helyi fideszes önkormányzat cinikus hozzáállását mi sem mutatja jobban, hogy ahelyett, hogy tisztességes fizetést adna a bölcsődei, így az újpesti bölcsődei dolgozóknak, inkább büszkén hirdeti, hogy családbarát önkormányzat, és a 20 milliós önkormányzati pénzből állított szobor körül pöffeszkedve tartanak beszédeket.

Kik lesznek a következők? Az ápolók?” – tette fel a kérdést az egyik kisgyermeknevelő lapunk megkeresésére. „Ők is szobrot kapnak tisztességes fizetés helyett?

Talán már éhen is haltunk?!” – mondta egy másik tapasztalt dada, utalva az alacsony, mondhatni éhbérekre, és arra, hogy szobrot állítani nem az élőknek szoktak.

 

Képek: MTI/Mónus Márton

Címke:

3 thoughts on “Kiakadtak az újpesti bölcsődei dolgozók – pénz helyett inkább szobrot kaptak a Fidesztől

  1. Na ez egy minta anyuka!
    Tuti feljelenteném kiskorú veszélyeztetéséért, szakadék szélén ül, mitsem törődve a gyerekek testi épségével 🙂
    apuka külföldön dolgozik,
    szép szobor 😀

  2. Sebestyénné Cseke Ilona-Újpest Gyermekeiért Díjas obsitos pedagógus szerint:

    Fanyalgók pedig mindig voltak és lesznek.Mi azért mégis sokan örülünk az ilyen elismerésnek is….1984-töl voltam a kisgyermekek nevelője Újpesten,és bár a fizetésem nem haladta meg azt az összeget,amit egy hozzászóló10 évi munkaidő után kap,mégis megelégedetten mentem nyugdíjba,mert őrzöm ezeket a tekinteteket,amiket a szobor közvetít…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük