Megsemmisítették a máig kérdéses lélegeztetőgép-beszerzés dokumentációját

közélet

Máig tisztázatlan az eszközvásárlásra fordított 176 milliárd forint közpénz sorsa. Most kiderült: a külügyminisztérium 20 hónap elteltével, már 2021. novemberében ledarálta az üzlet dokumentációjának jelentős részét, holott magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a hivatalos iratokat.

Feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (vagyis selejtezte) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – írja a Transparency International (TI) számára megküldött iratok nyomán a Népszava.

A KKM közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba 2020 márciusában kötött szerződést a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7000 lélegeztetőgép beszerzéséről közbeszerzési eljárás nélkül – ez akkor teljesen jogszerű volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt elfogadott rendkívüli szabályok alapján.

A külügyminisztérium csak a maláj cégtől mintegy 176 milliárd forint értékben vásárolt kínai gyártású lélegeztetőgépeket, szám szerint csaknem 7000 darabot.

Ezek túlnyomó részét az egészségügy aztán sosem használta, mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetésiszakember-kapacitása a magyar kórházaknak.

Ezek túlnyomó többségét soha nem is használta a magyar egészségügy, részint mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetési szakember-kapacitása a magyar kórházaknak, és, tegyük hozzá: szerencsére, még a koronavírus-járvány csúcsán sem volt szükség ennyi beteg egyidejű lélegeztetésére – írja a portál.

9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) a külügyi tárca nem is a GR Technologies SDN BHD-nek utalta, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő, Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára.

A Transparrency International még 2021-ben fordult adatigényléssel a Külügyminisztériumhoz a lélegeztetőgépek ügyében.

A KKM csak a harmadfokú kúriai ítélet jogerőre emelkedése után tájékoztatta a korrupcióellenes szervezetet arról, hogy a GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették.

A TI arra emlékeztet, hogy ez meglehetősen rövid időnek számít: a magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló iratokat, ehhez képest a KKM kevesebb, mint két év után megsemmisítette azokat. Ligeti Miklós a TI jogi igazgatója mindezt abszurdnak tartja. Álláspontja szerint „felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhetett azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük