Óriási bajban Budapest: hitellel és a kifizetések átütemezésével élne túl szeptemberig

Budapest gazdaság pénz

A kormányzati elvonások és a szolidaritási hozzájárulás címszóval beszedett kormányzati sarc megtette hatását.

Annak ellenére, hogy várhatóan minden idők legmagasabb iparűzési adóbevételével számolhat 2023-ban a Fővárosi Önkormányzat, a működési kiadások olyan szinten megnőttek nagyrészt a megugró energiaköltségek miatt, hogy gyakorlatilag nincs fedezete a városnak a mindennapi működési kiadásokat fedezni. Annak ellenére sem, hogy Karácsonyék a napi áras energoabeszerzéssel az első negyedévben 29 milliárd forintot spóroltak. A likviditási terv szerint, ha nem változtatnának a mostani kiadási struktúrán, június-július-augusztus hónapban a mostani hitelkeretet meghaladó adósságot halmozna fel a város, melyet már nem tudna kifizetni.

Karácsony Gergely most az alábbi intézkedéseket jelentette be:

  • A munkabéreket és a közszolgáltatások színvonalát meg kívánják tartani.
  • 14,9 milliárd Ft likviditási menedzsment elrendelése a fővárosi tulajdonú cégeknél – azaz szeptemberig nem fizetnek számukra
  • 24 milliárd Ft hitelfelvétel a BKV és BKK szervezésében arra a három hónapra, ahol likviditási problémák léphetnek fel. Ennek egy nagyjából 620 millió forintos költsége is van, ugyanis hitelről van szó.
  • Fejlesztésekhez kapcsolódó kivitelezések kifizetésének elhalasztása szeptember 15 utánra.
  • A nagy adózóknak levelet küldenek ki, hogy lehetőség szerint hozzák előre az iparűzési adó megfizetését.
  • Az eddig elért 35% energiamegtakarítás további erősítése.
  • A fővárosi közgyűlés áprilisi ülésén tűzi napirendre a 16,6  milliárd Ft fejlesztési hitel felvételéhez az engedély megkérését a Kormánytól.
  • Továbbá rezsitámogatást kérnek a Kormánytól,
  • A Solaris trolibuszok megvásárlására 11 milliárd Ft kérnek, ugyanis ezt már kifizette a Főváros, csak a Kormány Brüsszellel történő harca miatt az uniós források jelenleg nem állnak rendelkezésre.
  • A Lánchíd felújításának 6 milliárdos kormányzati támogatásának megigénylése.
  • Negatív folyószámla egyenleg esetén felfüggesztik az ÁFA, az adó, a járulékok és a szolidaritási hozzájárulás átutalását. 

Ezekkel az intézkedésekkel a Karácsony Gergely vezette önkormányzat szeptember végéig elodázza a problémát. Ha jól számoltunk, azért még így is van egy 16 milliárd forintos hiány, melynek megoldásához mindenképpen a Kormány segítségére van szüksége. Ha ez nincs meg, akkor további lépések lesznek szükségesek, hogy egyáltalán ezt a naptári évet túlélje Budapest.

Címke:

4 thoughts on “Óriási bajban Budapest: hitellel és a kifizetések átütemezésével élne túl szeptemberig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük