Varju László, Újpest képviselője is lerótta tiszteletét március 15. hősei előtt

Újpest

– Egy el nem hangzott beszéd… – írta Facebook-oldalára Varju László, célozva arra, hogy a járványra való tekintettel – amelynek már Magyarországon is van egy halálos áldozata – az újpesti önkormányzat lemondta a hivatalos ünnepségeket.

És hogy a beszéd mégis eljusson Újpest polgáraihoz, az Újpesti Hírmondó teljes egészében leközli:

Kedves Barátaim! Újpestiek, magyarok, európaiak! 

Egy éve volt, hogy a Fidesszel szemben álló ellenzéki pártok összegyűltek a Szabadsajtó úton, hogy végre együtt, egy színpadon állva, közösen felszólalva mondjuk el, elég volt az Orbán-rendszer zsarnokságából. Egy éve tűzték ki a Parlament bejáratára ellenzéki képviselők a nyolcpontos márciusi kiáltványt. Egy éve történt, de mintha ezer éve lett volna, annyi minden történt ezekben a hónapokban. 

Ünnepeltünk május 26-án és október 13-án is, amikor a városok, falvak, kerületek, és ti is itt Újpesten megmozdultatok, és ítéletet mondtatok a Fidesz felett. Az ítélet súlyos csapást mért a már itt-ott repedező, kicsit megroggyant, kicsit fényét vesztett kormánypártra. 

Október 13-án együtt ünnepeltünk, ahogy előtte hónapokig együtt dolgoztunk. Mi, sokan, sokfélék, sokféle háttérrel, képesek voltunk háttérbe sorolni sokmindent és a kitűzött célra koncentrálni: hogy Újpestet, a fővárost, az országot visszahódítsuk a zsarnoki irányítás alól. 

1848. március 15-e nem a semmiből jött hirtelen ötlet volt, nem néhány krigli sörtől vagy erősre főzött kávétól kaptak ihletet a márciusi ifjak. Több évtizedes fortyogó indulatok szabadultak el a pesti utcákon, a nagy pesti árvíz tizedik évfordulóján. Nekünk,

azt gondolom, nem kell évtizedeket várnunk, hogy leszámoljunk a diktátori hajlamokkal megáldott miniszterelnökkel és sleppjével. 

De ahhoz, hogy ide eljussunk muszáj megérteni és elfogadni, hogy ez csak közösen sikerülhet. Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország – így működik. Mert a közösség, az egység az ami csapást tud mérni a Fideszre és ha ezt nem tudják ármánykodással megbontani, akkor nincs ami megállítson. 

És biztos vagyok benne, ha ma élne Petőfi, Széchenyi, Batthyányi, Jókai Mór, Vasvári Pál és a többiek, akkor ők is velünk lennének és jönnének, és az összefogást támogatnák. Most komolyan, ki tud elképzelni egy fideszes Petőfit? A magyar történelem valódi hősei kivétel nélkül olyan emberek, akik maguk is a Fidesz ellen küzdenének. Legyenek nekünk ők a példaképek, azok, akik minden évszázadban megmutatták, hogy a magyaroknak helyük van a világon és helyük van Európában.

A sors úgy hozta, hogy idén márciusban a szokásosnál is jobban össze kell tartanunk. Természetesen a koronavírusra célzok, amit csak közösen győzhetünk le. Mindenki részéről felelősségteljes viselkedésre van szükség, ugyanis a közös szabályok betartása ezúttal nem csak magunk miatt fontos, hanem szeretteinket, környezetünket, a társadalmat is hatványozottan óvjuk vele. 

2020-ban is van miért küzdeni. Harcoljunk együtt az emberi életekért, az egészségért és lépjünk fel közösen az összefogásért, a demokráciáért!

Kedves Barátaim! A jövő most kezdődik el. Álljunk össze és mutassuk meg: közösen minden sikerül!

Forrás és fotók: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük