Müller Cecília engedélyezte a légi szúnyogirtást Újpesten

állat egészség Újpest

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos nemrégiben engedélyezte a légi szúnyoggyérítést több magyarországi településen, köztük Újpesten is. Az engedély kiterjed mind a kifejlett szúnyogok, mind a szúnyoglárvák elleni vegyszerek légi úton történő kijuttatására, amely jelentős segítséget nyújthat a szúnyogok okozta kellemetlenségek csökkentésében.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) közlése szerint a szúnyogártalom várható fokozódása miatt indokoltnak tartják, hogy a Duna- és a Rába-menti régiók területére vonatkozóan rendelkezésre álljon a légi kémiai irtószerek szúnyoggyérítési célú kijuttatását lehetővé tevő ideiglenes engedély.

Miért fontos a légi szúnyoggyérítés?

A szúnyogok nem csupán kellemetlenek, hanem egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a nyugat-nílusi vírus és a különböző dengue-láz törzsek. A légi szúnyoggyérítés hatékony módszer a nagyméretű területek gyors és átfogó kezelésére, amely hozzájárulhat a szúnyogpopuláció jelentős csökkentéséhez.

Mikor várható a szúnyoggyérítés?

Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy mikor kerül sor a légi szúnyogirtásra Újpesten. Az illetékes hatóságok és szervek folyamatosan figyelemmel kísérik a szúnyogpopuláció alakulását, és a megfelelő időpontban értesítik majd a lakosságot a beavatkozás időpontjáról.

A lakosok számára fontos, hogy figyeljék a helyi híreket és az önkormányzat hivatalos közleményeit, hogy időben értesüljenek a szúnyoggyérítés pontos időpontjáról és annak esetleges hatásairól.

Mit tehetnek a lakosok?

Bár a légi szúnyoggyérítés jelentős segítséget nyújt, a lakosok is tehetnek a szúnyogok elszaporodása ellen. A szúnyogok kedvelik az állóvizeket, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni és kiüríteni a virágcserepek alatti tálcákat, az esővizes hordókat, és egyéb olyan helyeket, ahol víz gyűlhet össze. Ezenkívül a szúnyoghálók felszerelése és a szúnyogriasztók használata is hatékonyan csökkentheti a szúnyogcsípések kockázatát.

A BM OKF és az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy a szúnyoggyérítés a lehető legnagyobb hatékonysággal és a lakosság legkisebb zavarásával történjen meg. Amint új információk állnak rendelkezésre, azokat azonnal megosztják a lakossággal.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük