Leállt a paksi atomerőmű fele, brutális mennyiségű áramot importálunk

gazdaság Újpest

Az évente esedékes karbantartás miatt egy hónapra állt le az egyik blokk, míg egy másik javításra szorul, így egy hete csupán két nukleáris blokk termel a paksi atomerőműben – írta meg a napi.hu.

Vasárnap este, 21 óra körül érte el a magyar villamos energia szektor az idei legnagyobb termelési és fogyasztási értékét, ami ugyan nem számít rekordnak, de mindenképp szokatlannak mondható az 5000 MW teljesítmény előállítása.

A hazai termelési volument messze meghaladó szintre futott fel az import aránya. A paksi atomerőmű, a Mátrai Erőmű, a földgázerőművek, a víz-, a szél-, és a biomassza erőművek összesen 2200 MW-ra voltak képesek. Ez, tehát azt jelenti, hogy az árambehozatalnak mintegy 2800 MW teljesítményszintre kellett felkúsznia.

A napelemek a magyarországi termelésnek több mint a felét biztosítják időnként. napközben, viszont minden hétköznap, este felé ennél is sokkal nagyobb arányt ér el az import.

A paksi leállások oka a két nukleáris blokk esetében részben különbözőek. A Paks-1 hálózatról való lekapcsolása bő egy hete azért történt meg, mert üzemanyagkazettékat cserélnek a blokkban. Ugyanakkor a leállás a tervek szerint egy hónapig is eltart majd, mivel „a Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően” az éves nagykarbantartás is zajlik. Ennek része a reaktortartály és a főberendezések átvizsgálása.

A Paks-2 esetében most ugyancsak karbantartásra hivatkoznak, de nagyon ritka esetben kapcsolnak le két blokkot az atomerőműben, így valószínűsíthető, hogy valamilyen hibajelzés hatására kerül erre sor.

„A magyar áramfogyasztási igény kiszolgálásához a nagy arányú import már napi szintű alapélménnyé vált” – közölte a lapnak egy „bennfentes forrás”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük