„Kifuttatná” a minisztérium az újpesti Bene Ferenc sportiskolát

oktatás Újpest

Széles körű vita bontakozott ki az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola lehetséges bezárása átszervezése körül. A hétfői tájékoztató fórumon, amelyet az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskolában tartottak, Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója ismertette az bezárási átszervezési terveket. Az iskolai közösség és a szülők egyaránt aggódva hallgatták a tankerületi igazgató beszámolóját, amely szerint a gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt az intézmény sorsa kérdésessé vált, szeptembertől első osztályt már nem indítanának, a meglévőeket pedig összevonnák, így „kifuttatná” valójában pár év alatt az intézményt.

A tervek szerint az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tagintézményévé válhat 2024 szeptemberével. Az intézkedésre azért kerülhet sor, mert az iskolába járó tanulók száma évről évre csökken: a rendelkezésre álló 500 férőhelyből jelenleg mindössze 216 van betöltve.

Tamás Ilona elmondta, hogy a demográfiai változások és a tanulói létszám csökkenése országos tendencia, amely Újpesten is érzékelhető. Különösen aggasztó, hogy az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskolában egyes osztályokban 2016 óta rendkívül alacsony, akár 8-9 fős létszámokkal működnek, ami szerinte törvényellenes. A helyzet javítása érdekében 2020 óta a iskola körzet nélkülivé vált, de ez sem hozott létszámnövekedést.

A tankerületi igazgató hangsúlyozta, hogy a döntés előtt a tankerületi központnak ki kell kérnie az alkalmazotti közösség, a szülői munkaközösség, az iskolai diákönkormányzat, valamint az ingatlan tulajdonos önkormányzatának véleményét. A végleges döntést a Belügyminisztérium fogja meghozni május 31. után.

A közösség és a szülők részéről többen is kifejezték aggodalmukat az iskola jövőjével kapcsolatban, és reményüket, hogy a tervezett bezárás átszervezés nem csak költségvetési szempontokat vesz figyelembe, hanem az oktatás minőségét és a gyerekek jólétét is prioritásként kezeli.

Időközben a szülők tüntetést szerveznekbezárás átszervezés ellen 2024. március 13-án, szerdán 16:00 órakor az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola elé. Mint írják, „az Észak-Budapesti Tankerület kezdeményezte, hogy iskolánk „beolvadjon” egy másik iskolába. Ezzel a gyűléssel szeretnénk támogatni az iskolánkat és iskolánk tanárait. Várunk szeretettel minden jelenleg az iskolába járó diákokat, szüleiket, hozzátartozóit, a régi Benéseket és mindenkit, aki támogat minket, hogy megmentsük az iskolánkat a bezárástól!” Az esemény linkje IDE KATTINTVA érhető el.

Címke:

1 thoughts on “„Kifuttatná” a minisztérium az újpesti Bene Ferenc sportiskolát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük