Két újpesti iskolánál is K+R területet jelölnek ki a biztonságosabb közlekedés érdekében

Közlekedés Újpest

A tanév kezdetével két helyszínen alakítunk a forgalmi renden a BKK – Budapesti Közlekedési Központ munkatársaival közösen annak érdekében, hogy tanítás előtt és után gördülékenyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés a gyerekek és szüleik számára. Ezen kívül célunk az is, hogy a környéken lakók életét minél kevésbé zavarja a reggeli és a délutáni hullámban érkező megnövekedett forgalom – írta hétfői bejegyzésében Déri Tibor polgármester.

A Fóti úton a Váci út irányába a külső sáv kizárólag jobbra kanyarodóvá alakul, azaz a külső sávon a Váci út felé nem lehet majd tovább autózni, hanem a kötelező haladási irányt követve a Megyeri útra kanyarodva az Óceánárok utca felé lehet menni. Az iskola előtt ugyanakkor a Fóti úti oldalon K+R (kiss and ride) parkolók lesznek és így megszűnik a megállni tilos is. Itt nem lehet sokat időzni, hanem csak addig, ameddig a gyermek kiszáll a kocsiból. Egy-két puszi, aztán futás – írta le a Megyeri úti iskola előtti forgalmi rend változását a polgármester.

A Hajló u. 2-8. számnál, a Karinthy Frigyes Általános Iskola előtti szakaszon útszűkületet alakítanak ki a szakemberek, ami szintén K+R funkciót szolgál majd – egészítette ki Újpest polgármestere.

Általános tapasztalat, főleg reggelenként hét és nyolc, valamint délután három és négy óra között, hogy óriási a forgalom, ráadásul nem ritkák a konfliktushelyzetek sem.

Viszont első a gyermekek biztonsága, ezért nyitottak vagyunk arra, hogy akár a rendőrséggel együttműködve a csúcsidőszakban személyi biztosítás is legyen a helyszínen

– írta.

Hozzátette, a forgalmi változásokat, azok hatásait csak korlátozottan lehet modellezni. Ki kell próbálni őket, nincs más hatékony lehetőség. Ha a fenti elképzelések esetleg több gondot okoznak, mint amennyit megoldanak, akkor újratervezés jön.

A polgármester mindenkitől türelmet és belátást, valamint partneri együttműködést kért. Nem packázni akarnak az autósokkal, hanem megoldást keresnek arra, hogy az iskolák környékén élők, az onnan munkába indulók és oda hazaérkezők, az iskolák diákjai és az őket szállító szülők, valamint a környéken zajló egyéb forgalom érdekei is érvényesülhessenek – emelte ki bejegyzésében Déri.

A dolog egyébként nem elsősorban forgalomtechnikai kérdés, mert ezzel csak a lehetőségeket alakíthatjuk. Sokkal fontosabb, hogy tudjunk odafigyelni másokra is. Ezt kérem Önöktől, mert nincs olyan jószándékú kezdeményezés, ami a közösség nélkül működni tudna

– írta Facebook-posztjában Déri Tibor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük