újpesti városháza

Elfogadták Újpest 2023. évi költségvetését

Újpest

Az újpesti képviselő-testület 2023. február 23-án megtartott rendes ülésén elfogadta a város mintegy 34 milliárd forintos költségvetését.

A dr. Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester által előterjesztett javaslatban a képviselő-testület az Önkormányzat kiadását az intézmények finanszírozásával együtt 34,3 milliárd forint összeggel tervezték, melyből 12,4 milliárd forint működési, 6,9 milliárd forint felhalmozási, 15 milliárd finanszírozási kiadás.

Idén is folytatódnak a zöld projektek. Ennek keretében a Fővárosi Önkormányzat által támogatott TÉR_KÖZ projekt keretében és az újpesti önkormányzat társfinanszírozásával megújul a főtér, 100 millió forintot költenek faültetésre, így már 3000 fölé emelkedik a 2019 ősze óta elültetett fák száma a kerületben. Biodiverz zöldfelületeket is kialakítanak a Rózsa utca és a Fóti út osztósávjában a költségvetési terv szerint.

Emellett szó volt még parkoló építéséről a Szent Imre utcában, napelemes térlámpák kerülhetnek közterületekre, azaz folytatódik ez a projekt is. A dokumentumban olvasható, hogy több zebra és fekvőrendőr is kiépítésre kerül majd. Trippon Norbert azt is elmondta, hogy két automata közterületi WC telepítését is tervezik: az egyiket a Szilas családi parkhoz, a másikat a Semsey-parkba.

Legalább 100 millió forintot költenek a nyugdíjasok támogatására is: újra jön az Újpesti Piac- és Vásárcsarnokban levásárolható utalvány. És ha már piac: döntés született arról is, hogy befagyasztják a bérleti díjakat 2023-ban, a kofák bérleti díjai nem emelkednek ebben az évben. Felnőtt- és házi gyermekorvosokat idén is megvédik a rezsinövekménytől, a bölcsődei, óvodai és egyéb dolgozóink bérét is megemelik, hiszen az Európa-bajnok infláció mindenkinél érezteti hatását. Lesz megemelt társasház felújítási kamattámogatás is – hangzott el a testületi ülésen.

Közel 500 millió forintot költenek majd az Európai Unió finanszírozásából megvalósuló kerékpáros fejlesztésekre is a kerületben, valamint ehhez kapcsolódó színes programok és Kerékpárosbarát Újpest program is elkezdődik.

Természetesen nem maradnak el a megszokott színes programok sem, illetve az újpesti civil szervezetek, mint többek között az Állatmentő Liga, a Rex Alapítvány, az UTE is önkormányzati támogatásokat kapnak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük