A Székelykapu felavatásával emlékezett Újpest Trianonra

Újpest

A Városháza mellett, a Szent István téren avatták fel Trianon 100 éves emlékezetére a Székelykaput. Az eseményen Déri Tibor polgármester emlékezett meg a magyar történelem egy legsötétebb pillanatáról, de közben a jövő feladataira is figyelmeztetett.

– A versaillesi Nagy-Trianon kastélyban 100 éve aláírt gyalázatos békediktátum szentesítette a történelmi Magyarország felbomlását, és súlyos sebet ejtett a nemzetünket összetartó történelmi és kulturális emlékeink mellett, igazságérzetünkön is! Mégis azáltal erősödünk meg, ha megfogalmazzuk ünnepeink és gyásznapjaink mának szóló tanulságait, sőt parancsait. A mai emléknap akkor tölti be feladatát, ha a trianoni békediktátum után 100 évvel valóban

új korszakot tudunk nyitni a magyar nemzet egészéről való gondolkodásunkban és cselekvésünkben.

Ennek az új korszaknak az eljövetelére napjaink európai környezetében van a legnagyobb esélyünk – mondta beszédében a polgármester.

Déri Tibor emlékeztető arra, hogy mindenkinek tanúságot kell tennie a magyarok nemzeti összetartozásáról, ki kell mondanunk, hogy mi magyarok összetartozunk, és ennek a puszta országhatár sem szabhat határt. Majd Széchenyi Istvánt idézte: „A múlt már elesett! Mi a jövendő urai vagyunk.” Hangsúlyozta: – Nem a gyűlölet, hanem a megbocsátás az alapja az embertársainkkal való békés együttélésnek.

– Szeretném, ha új korszakot nyitnánk a nemzet egészéről való gondolkodásmódban Újpesten is, melyben nemzetünk egységére helyezzük a hangsúlyt. Ezért a mai napon testvérvárosunk ajándékát, a Csíkszentgyörgy községtől kapott székelykaput is felavatjuk a nemzeti összetartozás jegyében. Itt a kerület főterén, ami az államalapító Szent István király nevét viseli, ami méltó helye lesz Újpest székelykapujának – mondta beszédében Déri Tibor, aki sajnálkozását fejezte ki, amiért a közel 5000 lelket számláló, 96%-ban magyar lakta, barátságos és vendégszerető testvértelepülés, Csíkszentgyörgy község polgármestere, György József személyesen nem lehetett ott Újpesten.

Jelentsen ez a kapu egy olyan egységes magyar nemzetet, mely valóban megéli az államhatárok feletti összetartozást

– mondta végül a polgármester.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük