Palkovics László lett a Magyar Drón Koalíció elnöke

tech

Az Index információi szerint új elnökséget választott a Magyarországi Drón Koalíció (MDK). Az új elnök Palkovics László lett, aki még 2021-ben innovációs és technológiai miniszterként hívta létre az MDK-t.

Az elnökség tagjai között található többek között Kerékgyártó János, a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A Drón Koalíciónak több mint hatvan tagja van, közöttük található több minisztérium, háttérintézmény, érdekképviseleti szerv, valamint akadémiai és iparági szereplő is.

Az MDK ősszel egy drónstratégiát szeretne benyújtani az Országgyűlésnek – értesült erről több megbízható forrásból is az Index. Úgy tudják, hogy a honvédelem kiemelten jelenne meg ebben a stratégiában. Az orosz–ukrán háború ugyanis bebizonyította, hogy a drónok a modern hadviselés fontos eszközei: viszonylag alacsony az előállítási költségük és hatékonyan használhatóak a hadszíntéren és a felderítésben egyaránt.

Fontos, hogy a kritikus infrastruktúrákkal szembeni védelem is megjelenjen – fogalmazott egyik forrásuk. Kritikus infrastruktúra olyan eszköz vagy rendszer, amelynek működése elengedhetetlen a létfontosságú társadalmi feladatok ellátásához, az egészségügyhöz, a biztonsághoz, valamint az emberek gazdasági és szociális jólétéhez. Ilyen például a Paksi Atomerőmű, a Dunai Finomító, különböző egészségügyi ellátó intézmények vagy az ívóvízellátás.

A Drón Koalíció egy protokollt hozna létre, hogy mi a teendő arra az esetre, ha dróntámadás érné a fontos, stratégiai intézményeket.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük