Likviditási gondok miatt késett az adók befizetésével az Újpest FC

sport Újpest

A Fradi mellett az adóhatósággal is meg kellett küzdenie az Újpestnek – írta meg a G7 szakportál.

Adótartozás miatt végrehajtást indított az újpesti labdarúgócsapatot fenntartó Újpest 1885 Kft. ellen április végén a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága.

Miért fontos? Az ilyen ügyeket a Magyar Labdarúgó Szövetség nagyon szigorúan veszi, amikor a következő évi bajnokságban való indulásra feljogosító licenc kiadásáról dönt. Ha egy csapatnak köztartozása van, akkor könnyen előfordulhat, hogy hiába harcolta ki a bennmaradást, nem indulhat el az NB I-ben.

  • Az Újpest komoly lépéseket tett az elmúlt hetekben, hogy elkerüljön a kieső zónából, így a hétvégi, Ferencváros elleni veresége ellenére a csapat jó eséllyel pontszám alapján nem esik ki az élvonalból.
  • Egy tartós adótartozás azonban ennek ellenére is veszélybe sodorhatta volna az indulásukat.
  • Ez azért is érdekes, mert az Újpest azon kevés NB I-es labdarúgó-csapat egyike, amely nincs kormányközeli tulajdonban, vagy vezetés alatt.

Mi az oka? Berta Csaba a vállalat ügyvezető igazgatója a G7 kérdésére elmondta: egy késői adóbefizetés miatt indított végrehajtást a NAV. Mostanra azonban rendezték a tartozást, és amint ennek az adminisztrációja átfut a rendszeren, törölni is fogják az eljárást. Az ügyvezető hozzátette ugyanakkor, hogy a késői befizetés likviditási gondokat jelez. Azaz az Újpestnek vannak fizetési nehézségei, amelyeket csak tulajdonosi segítséggel lehet kezelni.

A vállalat pénzügyi problémái egyáltalán nem új keletűek. Miközben a hazai labdarúgás az elmúlt években soha nem látott mértékben gazdagodott, az Újpestről nem mondható el ugyanez.

  • A cég bevétele sokkal lassabb ütemben nőtt az előző öt évben, mint a ligáé. Ennek megfelelően a csapat büdzséjének részesedése a teljes NB I költségvetéséből drasztikusan csökkent.
  • Miközben a magyar elsőosztályú bajnokság ligaszinten már négy éve sokmilliárdos nyereséget termel, az Újpest ugyanebben az időszakban folyamatosan veszteséges volt, és összesen 1,5 milliárd forintnyi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Mi várható? Az Újpest tulajdonosváltása hosszú évek óta időről-időre előkerülő téma, de a csapatot működtető cég továbbra is a belga Roderick Duchatelet többségi tulajdonában van.

  • Az eladásról ugyanakkor jelenleg is folyamatosan zajlanak tárgyalások, ahogy ezt Berta Csaba is megerősítette a G7 kérdésére.
  • Az elmúlt hetekben a korábbiak mellett két új befektető neve is előkerült: állítólag az amerikai-magyar üzletember Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) és az orosz-magyar milliárdos Megdet Rahimkulov családja is érdeklődik.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük