Kék lap és 10 perces kiállítás jöhet a focimeccseken

sport

Tíz perces kiállítással sújthatják majd azokat a játékosokat, akik szabálytalanság miatt kék lapot kapnak.

Hamarosan bevezethetik a kék lapot a labdarúgásban: a reformötletet nemrégiben jóvá is hagyta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB). Ha a jövőben egy játékos szabálytalanságért kék lapot kap, tíz perces kiállítással sújthatják. Ezt követően természetesen visszatérhet a büntetőpadról, ha viszont két kék lapot, vagy egy sárga és egy kék lapot húz elő a bíró, a játékos automatikusan begyűjt egy piros lapot. Ebben az esetben távoznia kell a pályáról.

A kék lapot először az alacsonyabb osztályú bajnokságokon vezetik majd be, egyelőre tesztjelleggel, de ha a reform működőképesnek bizonyul, az új büntetési forma akár az elit ligákban is megjelenhet.

Az viszont szinte biztosra vehető, hogy a 2024 nyarán esedékes Európa-bajnokságon, illetve a BL következő szezonjában a játékosoknak még nem kell tartaniuk a kék laptól. A sárga, illetve a piros lapot először az 1970-es világbajnokságon alkalmazták a labdarúgásban, de vannak olyan országok, ahol fehér lapot is használnak, ez a szín azonban nem a szankcionálás eszköze, hanem egyfajta elismerés a fair play szellemében futballozó játékosok számára.

Az IFAB március 2-i éves ülésén egy három pontból álló reformcsomag kerül majd napirendre. A kék lap ötlete mellett a tömegjelenetek utáni lehiggadási idő kérdését is megtárgyalják majd, de terítéken van egy olyan javaslat is, melynek lényege, hogy a jövőben kizárólag a csapatkapitány szólíthatná meg a bírót.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük