Kész komédia kezd kialakulni a Fidesz és az Európai Néppárt között

politika

Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor időt nyert, mert az EPP tagpártjai egyelőre képtelenek dűlőre jutni a Fidesz további sorsáról. Ezért valószínűleg nem születik döntés a kérdésben a legerősebb európai pártcsalád jövő hónap elejére beütemezett brüsszeli tanácskozásán.

Ezt jól értesült néppárti források közölték, névtelenséget kérve. Ily módon csak tovább húzódna a vita, miután a kereszténydemokratákat éveken át bírálat érte, éspedig azon a címen, hogy falaznak Orbánnak, miközben az lebontja a fékeket és ellensúlyokat. Azóta a magyar modell már meghonosodott Lengyelországban és a nyugati nacionalistákat is ösztönözte, ami riadalmat keltett a jogvédők körében, mármint hogy visszacsúszik a demokrácia az EU-ban.

Ha a magyarok kénytelenek lesznek kiválni az Európai Néppártból, az lényegesen csökkentené a magyar politikus befolyását fontos uniós kérdésekben, ideértve a következő időszakban esedékes brüsszeli támogatások elosztását. A mostani bizonytalanságnak az az oka, hogy még nem készült a magyar jogállamiság elemzésére felkért bölcsek tanácsának jelentése, mert ellentét van a három tag között. Azon kívül a hogyan tovább kapcsán is felmerültek aggályok, tehát, hogy mit lép Orbán, ha kirakják. A miniszterelnök többféleképpen is bebiztosítja magát.

Pár napja Varsóban Kaczynskival a strasbourgi együttműködés kilátásairól tárgyalt, a jövő hónap elején pedig, éppen az EPP-fórum idején Rómába lesz hivatalos, a nemzeti konzervatívok gyűlésére, ahol rajta kívül a bajkeverő Salvini is felszólal.  

A CSU-n belül is más ma már a hozzáállás. A jelenlegi pártelnök, Söder nem hívja Orbánt előadóként sem a tartományi parlamentbe, sem a kihelyezett évnyitó frakcióülésre.

Az osztrák kancellár sem keresi a magyar miniszterelnök közelségét, amióta új, a korábbinál jóval inkább EU-barát koalíció van hatalmon Bécsben. Kurz inkább von der Leyennel akar jó viszonyt, semmit nacionalista magyar kollégájával.

A Néppárt frakcióvezetője, Weber pedig nyíltan bírálja korábbi védencét a jogállam kapcsán. De hogy az EPP mennyire nem mer döntést hozni, azt éppen a bölcsek tanácsának kinevezése igazolta.

Az osztrák szociáldemokraták egyik EP-képviselője komplett bohózatnak nevezi a háromtagú testület múködését.

Egyáltalán nem lehet ugyanis tudni, hogy lesz-e bármiféle előrelépés magyar-ügyben a jövő hónap elején esedékes néppárti politikai gyűlésen.

Forrás: Bloomsberg, Handelsblatt, Népszava
Fotó: Wikipedia

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük