Jeszenszky Géza: Orbán politikája hazárdjáték

politika vélemény

A volt külügyminiszter, washingtoni nagykövet Jeszenszky Géza szerint a magyar kormányfő sokáig lehet nyerésben, de amikor rossz lapokat kap, óriásit veszít.

Klubrádióban a volt külügyminiszter hazárdjátéknak nevezte Orbán Viktor politikáját. Jeszenszky Géza azt mondta, az ilyennel addig lehet nyerésben lenni, míg jó a lapjárás a világban, utána nagy lehet a bukás, amit ő nem kíván senkinek, mert az ilyen politikával az egész ország bukik, mivel már nincsenek igazi barátai. Egy nagy krach esetén

ki fog mellénk állni? Kárörömmel fogják nézni, hogy az, aki annyi borsot tört az orrunk alá, most jól megjárta.

A kormány eredményei csak látszólagosak, azok tálalása csak belpolitikai hasznot hoz. Ugyanakkor az igazi cél az ország java, az emberek jobb élete lenne – tette hozzá. A magyar külpolitika éppen azért elhibázott, mert nem szerez barátokat az országnak.

Szerinte értelmetlen, hogy tagállamként a gazdasági partnerként is létfontosságú EU helyett a kormány olyan országok felé nyit, amelyek rendszeréről 1990-ben azt hittük, megszabadulunk. Egy nagyon cinikus erre mondhatja, hogy az eredmény a fintorgásra, orrbefogásra okot adó eszközt is szentesíti, de az eredmények ezt  nem igazolják. Ez a játék éppen azért veszélyes, mert az ország nem működik elég jól. A kommunista diktatúrától szintén 30 éve szabadult országok szinte mindegyike jobban teljesít nálunk.

Forrás: Klubrádió, Népszava
Fotó: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük