Gazdasági válság lengi be hazánkat: rekord magas államháztartási hiány és recesszió sújt bennünket

gazdaság politika

Az MSZP friss közleménye szerint Magyarország gazdasága mély válságba süllyedt, az ötödik Orbán-kormány pedig közel a ciklusának feléhez érve sem mutat javulást. A szocialista párt által közzétett információk szerint az ország szembesül Európa legmagasabb inflációjával, míg a gazdasági teljesítmény recesszióba fordult, az ipari termelés és a lakossági fogyasztás drasztikusan visszaesett.

A forint gyengélkedése továbbra is fennáll, az euró árfolyama újra a 400 forint körüli szinteket súrolja. A Pénzügyminisztérium által közzétett adatok rávilágítanak, hogy a kormány minden idők legmagasabb februári deficitjét produkálta, amely az előző hónapban elérte az 1758 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy már az év első két hónapjában a tervezett éves hiány közel 70 százaléka valósult meg.

A kormányzati döntéshozók közötti nyilvános viták és rivalizálás tovább súlyosbítja a helyzetet. Különösen Matolcsy György, Nagy Márton, és Varga Mihály közötti felelőtlen nyilvános viták hatással vannak a gazdaságra, amelyek helyett a fejlődésre és stabilitásra kellett volna törekedni.

Ebben a válságos időszakban a kormány már a jövő évi költségvetés tervezését kezdte meg, figyelmen kívül hagyva az idei büdzsé jelentős félrekalkulálását. Az aktuális gazdasági helyzet azonnali költségvetési módosításokat kíván meg, amit a kormány azonban a júniusi választásokig hajlamos lehet elhalasztani.

Az ügy kapcsán egy politikus levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, érdeklődve, hogy a kormány mikor tervezi benyújtani az idei költségvetés módosítását a parlament számára. Az ország gazdasági jövője ezen lépések gyorsaságától és hatékonyságától függhet, míg a politikai döntéshozóknak kiemelten fontos lenne a stabilizáció és a fejlődési útvonal meghatározása.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük