EP-választás: Kezdődik az aláírásgyűjtés

politika

Szombattól kaphatják meg a pártok az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az aláírásgyűjtés az európai parlamenti (EP) képviselők májusi választására – írta az MTI.

A májusi európai parlamenti választáson indulni szándékozó pártoknak ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 20 ezer érvényes támogató aláírást.

A pártok április 23-án 16 óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és addig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

A választáson indulni szándékozó pártoknak a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testület eddig 24 pártot vett nyilvántartásba. Az aláírásgyűjtő íveket is az NVB-nél kell igényelniük a pártoknak. Ezeket az igényléseket már leadhatták korábban is, de az íveket csak péntektől nyomtathatja ki a Nemzeti Választási Iroda.

Mivel az EP-választáson választójoggal rendelkezik – és így lista ajánlására is jogosult – az a magyar állampolgár is, aki az EU-n kívüli lakóhellyel rendelkezik, külön ajánlóív szolgál a magyarországi lakcímmel és személyi azonosítóval rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére, illetve a magyarországi lakcímmel vagy személyi azonosítóval nem rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére. A választópolgár több listát is ajánlhat, de egy listát csak egyszer.

Forrás: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük